AKTUELNO

Članovi Kriznog štaba, Darija Kisić Tepavčević i Predrag Kon danas su na konferenciji za medije o novim podacima u vezi sa koronavirusom u Srbiji istakli da je potrebno očuvati povolju epidemiološku situaciju u Srbiji.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 5.930 građana, od kojih je pozitivno 29. Nije primenuo ni jedan pacijent usled posledica korone. Ukupno je preminuo do sada 733 ljudi. Pred novinarima su doktori Darija Kisić Tepavčević i Predrag Kon.

Foto: TV Pink Printscreen

-U regionu se registruje rastući trend, oko nas ima dosta žarišta. U Srbiji je situacija stabilna, ali oprez je važan - rekla je Kisić.

- Na nivou cele Evrope, više od 20 zemalja zabeležilo je rekordne brojeve obolelih od početka pandemije. U našem okruženju se registruje rastući trend kada je u pitanu učestalost obolevanja, tako da se oko nas nalaze mnogobrojna žarišta. U Srbiji je epidemiološka situacija stabilna, ali nesigurna i veoma brzo može da se promeni, a to zavisi od nas - rekla je doktorka Darija.

Kisić je istakla da smi moramo da uložimo maksimalan napor da održimo stabilnu epidemiološku situaciju i da se držim osvih mera da bismo virus držali pod kontrolom.

Dr Kon je rekao da se povoljna epidemilološka situacija u Srbiji se može očuvati samo racionalno.

- To je istina. Nije preporučljivo da ljudi letuju u Crnoj Gori i zemljama gde je epidemiološka situacija nepovoljna. Ne bi trebalo i da se ponašamo opušteno i da imamo velika slavlja - naveo je Kon komentarišići rad ugostiteljskih objekata.

- Letovati u CG je trenutno loš izbor i veliki rizik, iako nekome to ne zvuči korektno, to je istina. I ta slavlja imamo neprekidno, i muzička okupljanja. Drastično raste ovo obolenje u Evropi, a kao da ugostitelji ne razumeju da u ovom slučaju treba da shvate da je neophodno i da se putem njihovog angažovanja smanji prenos - kaže Kon i dodaje da je trenutno bezbednije biti na Infekstivnoj klinici nego na nekoj zabavi u Crnoj Gori.

Foto: TV Pink Printscreen

Kon je dodao da mora da se razmišlja unapred kako bi se izbeglo naglo povećanje broja obolelih u budućnosti.

- Ovo što smo dostigli treba da zadržimo, a ove mere koje su danas donete služe da što više više virus zadrže kod ulaska u Srbiju i da se svi naši građani posle letovanja ponašaju kako doliči ovakvoj situaciji. Nadzor koji će se primenjivati od petka će se tek definisati do kraja, ali podrazumeva dsaradnju naših građana - napominje Kon.

Podsetimo, ranije danas doneta je odluka da se od petka u 18 časova uvode nadzor za sve građane Srbije koji se vraćaju iz evropskih zemalja.

- Ove mere koje su danas donete da zadrže virus od ulaska u Srbiju. To nisu bile lake mere, ali moramo da se sačuvamo od trećeg tlaasa i punjenja bolnica - kaže Kon.

Doktorka Kisić je ukazala na to da je neophodno da svi građani Srbije ispoštuju novu meru.

- Građani moraju u roku od 24 sata da se jave u nadležnu zdravstvenu ustanovu. Nadzor ne podrazumeva i kontrolu kretanja, ali je potrebno da s eobavlja posebna predostrožnost u obavljanju svkaodnevnih delatnosti - rekla je Kisić.

#koronavirus