AKTUELNO

Lepo vreme koje traje već nekolko dana potrajaće i u narednom periodu, praćeno temperaturama koje su iznad proseka za ovo doba godine.

Ipak, kako dani odmiču, krajem meseca nas očekuje zahlađenje i pad temperature.

Marko Čubrilo, profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju kaže da se pod uticajem snažnog anticiklona u narednih desetak dana, potencijalno i malo duže nad Srbijom će se zadržati pretežno sunčano i veoma toplo vreme za ovaj deo godine

Ako vam se jutra učine hladna, ne brinite, jer će prema njegovim rečima, dani biti pravi letnji, iako smo sve bliži jeseni.

"Da se jesen približava podsetiće sveža, ponegde i maglovita jutra, dok će dani biti pravi letnji uz maksimume koji će se najčešće kretati oko +30 stepeni Celzijusa, dok će ponegde dostizati i oko +32 stepena Celzijusa, što je znatno iznad proseka za ovaj deo godine", navodi Čubrilo.

Ovakvo vreme će prema njegovim rečima trajati još nedelju dana, nakn čega se predviđa pad temperature i osetno zahlađenje.

"Promena vremena je vidljiva negde oko 18. 9, kada se računa na izmenu vazdušnih strujanja uz naoblačenje, prve konkretne padavine u ovom mesecu i zahlađenje", dodaje on.

Što se tiče temperature krajem septembra, kaže da još ne može sa sigurnošću da tvrdi, pošto se Evropi približava uragan koji neće imati imati direktnog uticaja na vreme iznad Srbije, ali da će sigurno imati efekta.

"Koliko će zahlađenje biti jako još nije jasno jer je taj datum daleko, a sinoptika će oko tog datuma biti jako složena jer će se Evropi preko Atalantika približavati transformisan uragan koji neće imati direktnog uticaja na vreme iznad Srbije ali će uticati u formiranju opšte vremenske situacije nad Evropom i time bitno uticati na samu promenu vremena nad nama.", kaže Čubrilo.

#Prognoza

#Vreme

#septembar