AKTUELNO

Večeras je u Srpskom narodnom pozorištu održana pretpremijera filma „Ime naroda“ reditelja Darka Bajića, u produkciji „Zilion filma“.


Film po scenariju Milovana Vitezovića, u kojem glavnu ulogu tumači Ljubomir Bandović, prati život i rad uglednog advokata, političara Svetozara Miletića (1826-1901) i njegovu borbu za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Film o Svetozaru Miletiću, najvećem i najuticajnijem srpskom političaru u Austrougarskoj u drugoj polovini 19. veka, priča je o čoveku koji traži pravdu za svoj narod, ispričana kroz vizuru Miletićeve ćerke Milice Tomić, jednog od prvih boraca u svetu za ravnopravnost žena.

Foto: vojvodina.gov.rs

Inicijativu za snimanje filma o najvećoj ličnosti u istoriji srpske Vojvodine i jednoj od najznačajnijih ličnosti u celokupnoj istoriji našeg naroda - a u okviru obeležavanja stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji - pokrenuo je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

U filmu je učestvovalo više od 100 glumaca i najvećim delom sniman je na teritoriji AP Vojvodine.

Film je snimljen uz podršku Pokrajinske vlade, Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Grada Novog Sada i drugih lokalnih samouprava AP Vojvodine.

Foto: vojvodina.gov.rs

Projekciji filma prisustvovale su brojne javne ličnosti iz sveta filma, umetnosti i politike, režiser Darko Bajić, kao i glumačka ekipa predvođena Ljubomirom Bandovićem, Anjom Pavićević, Andrijom Kuzmanovićem, Milutinom Mimom Karadžićem i Anom Franić. Sutra će film "Ime naroda" otvoriti Palićki filmski festival.

#Film

#Igor Mirović

#Ime naroda