AKTUELNO

Članovi Kriznog štaba saopštili su na konferenciji za medije najnovije podatke u vezi sa korona virusom u Srbiji.

U Srbiji su do 15 časova registrovana ukupno 32.228 potvrđenih slučajeva kovid 19.

Foto: TV Pink Printscreen

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 9.507 osoba od kojih je 92 pozitivno. U poslednja 24 sata preminula je jedna osoba.

Epidemiolog Predrag Kon je naveo da nema opuštanja jer raste broj obolelih u Beogradu.

- Ukupno zaraženih u Beogradu je 36 odsto od svih u Srbiji, dodatno zabrinjava Kragujevac, Zaječar i Preševo - rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, bitno je da činjenica da imamo relativno stabilnu situaciju, aktivnost na niskom nivou, ne zavara.

- Nalazimo se u situaciji da sve od nas zavisi. Škole su počele sa radom, tamo ima preko pola miliona dece i to jeste epidemiološki rizik - naveo je Kon.

Kon: Testova ima dovoljno

Odgovarajući na pitanja novinara, on je istakao da ponavljani testovi, ako nema tegobe, a prošlo je 14 dana, nema smisla. Naglasio je da testova ima dovoljno.

- U tom slučaju pozitivan nalaz ništa ne znači jer ne postoji mogućnost prenošenja - rekao je Kon.

- Nema vijabilnog virusa. Treba da bude tri dana bez ikakvih smetnji, prolazi kontrolni pregled lekara. Testiranje je besmisleno, ako je neko potuno zdrav - rekao je Kon.

On je rekao da je iskreno siguran da možemo da nemamo treći pik, ako bi se striktno pridržavali pravila i podsetio da u Kini više od 30 dana nema novozaraženih.

- Sve što mogu da urade i pojedinci i vlada i predsednik zemlje je da pokazuju put, ali ako nema odziva, nema ni rezultata i to je suština - istakao je epidemiolog Kon.

Govoreći o ljudima koji se vraćaju sa letovanja, on je naveo da oni kojima se pojave tegobe, znaju da treba da se jave lekaru i moraju prvo da ga obaveste da dolaze iz inostranstva.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović je govoreći o kaznama, navela da je bio i pojedinačkih sankcionisanja, ali i firmi.

- Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti upravo propisuju ovakve kazne - istakla je Jovanović i dodala da se promovisanjem tih sankcija skreće pažnja na značaj nošenja maske, distance, barijere u komunikaciji.

Jovanović je istakla da je korona deo našeg života, a ne naše prošlosti i prenosimo ga na razne načine. Jedini način suzbijanja je da sprečimo prenošenje iz ogranizma u organizam.

Upitan o najavljenim muzičkim manifestacijama, Kon je istakao da je protiv bilo kakvog okupljnja, gde je to masovnije okupljanje, sa pevanjem i igranjem i olakšanom mogućnošću prenošenja virusa.

- Jasno je da da institucie kulture mogu da organizuju manifestacije do 500 posetilaca. Nadamo se da će ovde biti ispoštovane sve mere. Lično sam protiv okupljanja, ali postoji velika potreba ljudi za tim očigledno i ja ću morati sa tim da se pomirim- rekao je Kon.

Govoreći o vakciji protiv kovida, Kon je rekao da njega ne obeshrabruje to što je stopirano ispitivanje Oksfordske vakcine, već to pokazuje da je bezbednost vakcine na prvom mestu.

Kon je rekao da je pre decembra nemoguće očekivati vakcinu.

- U masovnom korišćenju može da bude tek sledeće godine i tako se treba pripremati - rekao je Kon.

#koronavirus