AKTUELNO

Izgradnja hrama Svetog Vasilija Ostroškog u niškom naselju Duvanište trebalo bi da bude završena iduće godine, kako bi od 12. maja 2021, na dan tog sveca, u toj crkvi počela bogosluženja.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Hram će imati i kriptu i zvonik visok 24 metra.

Trenutno se rade podovi hrama, uskoro će se raditi bočno stepenište i sve potrebne instalacije za grejanje i struju, i cela prateća infrastruktura.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Izgradnju tog hrama, u koju će ukupno biti uloženo 82 miliona dinara, inicirali su žitelji naselja Duvanište.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Hram u izgradnji danas su obišli gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i episkop niški Arsenije.

Sotirovski je novinarima rekla da će Grad Niš ispuniti sve obaveze iz ugovora, pre svega sa izvođačima i podizvođačima i najavila da se u narednih nekoliko nedelja očekuje potpisivanje još nekoliko ugovora sa izvođačima kako bi oni nastavili radove.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

"Grad će plaćati po fazama sve što se bude realizovalo", rekla je Sotirovski.

Navela je da je veliko zadovoljstvo da hram u koji je Grad ulagao i pomogao crkvi zapravo dobija pravu formu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

"Velika mi je čast što sam na poziv eparhije niške danas u ovom prelepom zdanju koje će već iduće godine biti otvoreno za sve naše pravoslavne vernike", rekla je Sotirovski.

Naglasila je važnost crkve za narod, te navela da je u planu i da se oplemeni prostor oko hrama, s obzirom na to da je u blizini Nišava i tržišni centri, kako bi to bilo mesto na kome će se rado ljudi okupljati.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Posebno je raduje, kaže, što će crkva imati i kriptu u kojoj mogu da se organizuju različita kulturna dešavanja.

Episkop niški Arsenije rekao je da se ove godine navršava pet godina od kako je započeta izgradnja hrama Svetog Vasilija Ostroškog u naselju Duvanište.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Naveo je da je to naselje bombardovano 1999. godine kasetnim bombama na Dan Svetog Vasilija i da toga dana niko nije stradao.

"Želja žitelja naselja je bila da se ovde podigne hram svetom Vasiliju Ostroškom", rekao je episkom niški.

Naveo je da je izgradnja započeta 3. decembra 2015. godine.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

"Nadam se da ćemo do Svetog Vasilija iduće godine, uz pomoć Gada Niša, hram završiti i od praznika Svetog Vasilija 12. maja iduće godine početi i redovna bogosluženja", rekao je episkom niški.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Naveo je da do završetka izgradnje hrama ima još dosta posla, da je enterijer crkve veoma zahtevan i veoma skup, a da će se radovi izvoditi po fazama.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Kaže da je u planu izgradnja i zvonika blizu saobraćajnice visine 24 metra, te da će biti postavljena zvona koja su donacija.

#Niš

#hram