AKTUELNO

Uređaj za točenje i čuvanje vina koji omogućava ugostiteljima da u isto vreme imaju neograničen broj otvorenih flaša skupog i kvalitetnog pića, a da gostima posluže samo jednu čašu bez bojazni da će se ostatak pokvariti ili ukiseliti, inovacija je koja je autorima donela Nagradu grada Beograda za 2016. godinu.

Oni su članovi Inovacionog centra Mašinskog fakulteta u Beogradu, Miloš Milošević i Bojan Lazić, nagrađeni su u oblasti pronalazaštva, i kažu da im je cilj da njihov proizvod postane prepoznatljiv srpski brend u celom svetu. Inovacija je, dodaju, spoj mladih preduzetnika i mladih naučnika, koji su je napravili.

- Nastala je kao odgovor tržišta, odnosno gostiju restorana, koji su recimo imali potrebu da poruče jednu čašu kvalitetnog vina uz ručak, a da ne moraju da popiju celu flašu- rekao je Milošević za Tanjug nakon uručenja priznanja.

Dodaje i da nastavljaju da razvijaju pronalazak, čiji potencijal je, kaže, prepoznala i Svetska banka, od koje su dobili podršku i konsultante za komercijalizaciju proizvoda za svetsko tržište. Među dobitnicima, u oblasti obrazovanja, za kreativan i podsticajan rad sa đacima, je i učiteljica Maja Arsenović koja je osmislila "skajp" čas učenika prvog razreda Osnovne škole "Ebinger" iz Čikaga i učenika škole "Janko Veselinović" iz Beograda.

Takav vid nastave, kako je obrazložio žiri, prevazilazi prostornu, jezičku i kulturološku barijeru učenika iz Srbije i SAD i omogućava upoznavanje đaka i saradnju.

Sama ideja, kako je rekla Arsenović za Tanjug, nastala je odavno, ali su se tek prošle godine stekli uslovi za njenu realizaciju. "Ima sestru u Čikagu koja me je povezala za učiteljicom njenog deteta i ta ideja je počela da se razvija i razvila se u nešto fantastično, mnogo lepše od onoga što sam na početku zamislila da će biti", rekla je Arsenović.

Kako je rekla, často joj je što se našla među nagrađenima i nagrada joj mnogo i to ne samo za nju, već za sve njene učenike, jer, kaže, učiteljia bez svojih učenika ne postoji. Kreativnih ideja, kaže, uvek ima.

- Glava je uvek puna ideja, samo je pitanje koliko uslova imamo to da sprovedemo, ali ideje nam nikada ne manjkaju - rekla je ona. Nagradu grada "Svetislav Stanojević" za iskazanu stručnost i hrabrost na gašenju požara u ulici Otona Župančiča i spasavanju i evakuaciji straije žene koja je bila zarobljena u objektu zahvaćenim požarom dobio je vatrogasac Zoran Zavrić, koji skromno, u prvi plan ističe zasluge cele svoje čete iz Zemuna.

Foto: Pixabay.com

- Ova nagrada nije pripala samo meni kao pojedincu, već je za sve vatrogasce koji svakodnevno ulaze u problematiku gašenja požara i drugih intervencija, jer ja kao pojedinac ne bih mogao da izneem tu intervenciju sam - kazao je Zavrić.

Važni su, podvukao je, i koleginica koja je primila dojavu o požaru i vozač koji je dovezao vatrogasce na ice mesta, komandir koji je izdao naređenje, pa i on kao neposredni izvršilac posla. - Svi oni koji su pomogli da ja dobijem ovu nagradu. Osećaj je lep, ovo je nagrada za dalji podstrek u radu - kazao je Zavrić. Nagrade grada dodeljene su danas laureatima u 19 kategorija, a uručene su, tradicionalno, u okviru obeležavanja Dana Beograda.

#Beograd

#Nagrada

#Vino

'