AKTUELNO

Sve je spremno za početak nove školske godine u Srbiji, istakao je ministar prosvete Mladen Šarčević i naglasio da je sistem dobro prilagođen datim uslovima uz pomoć Kriznog štaba i lekara.

- Napravili smo scenario za slučaj da bude blaži oblik pandemije, kao što je sada i da deca mogu da krenu u školu. Da ne bi izazivali sudbinu i ponovo se vratili isključivo na nastavu na daljinu, tražili smo da sprovedemo brojne mere – rekao je Šarčević.

Kako je istakao, Ministarstvo je dobilo odobrenje da samostalno uz konsultaciju sa Kriznim štabom donosi odluke.

Ukazavši da se 97 odsto roditelja u Srbiji izjasnilo da njihova deca pohađaju nastavu u školama od 1. septembra, Šarčević je naveo da u 38 odsto škola u Srbiji, prvenstveno manjih seoskih i škola manjina, neće biti potrebe da se odeljenja dele na grupe od najviše 15 učenika kako bi se primenile epidemiološke mere.

- U 27 odsto škola doći će do delimične podele odeljenja, dok će u oko 300 velikih, gradskih škola, što je oko 25 odsto biti neophodno podeliti odeljenja – rekao je Šarčević.

On je dodao da je nastava za ceo septembar snimljena.

Šarčević je objasnio da časovi moraju da budu skraćeni jer se sve mora da se dešava paralelno - i uživo i onlajn, jer postoji mogućnost da jedna regija bude isključena. Ministar je ukazao da je preporuka za decu koja su bila na mora, odnosno izvan Srbije, da ne idu u školu.

- To je samo preporuka, ako nema simptoma, mogu da urade brzi tekst da bi bili sigurni da se nisu zarazili – naveo je Šarčević. Napomenuo je da će za decu koja prate online nastavu u zakazanim terminima biti sprovedeno ocenjivanje.

#Mladen Šarčević