AKTUELNO

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da pacijenti na kućnom lečenju ne moraju ponovo da se testiraju ako prođe 14 od prestanka simptoma.

Na konferenciji Kriznog štaba, Kon je objasnio da i ukoliko bi taj kontrolni PCR test bio pozitivan, aktivnost virusa u tom periodu je takva da on nije sposoban da se širi. U slučaju, kaže, da je pacijent 14 dana u kućnoj izolaciji i da nakon toga ima simptome, može da izađe iz izolacije kada bude uvezao tri dana bez simptoma.

 "Potrebno je da taj pacijent ima znatno olakšano disanje i on što je najvažnije da im je kontrolni pregled dobar, jer je on značajniji od kontrolnog PCR testa", rekao je Kon.

Na pitanje novinara da pojasni "novu situaciju" zašto je kontrolni pregled važniji od PCR testa, Kon je rekao da je odluku o tome donela Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sredinom juna. Kon je dodao da su simptomi bolesti značajniji i istakao da ukoliko prestanu nakon 14 dana osoba nema razloga da se testira.

 "Ako nalaz pokaže da ste pozitivni, taj virus koji je na PCR testu ne predstavlja virus koji je sposoban da nekog zarazi", rekao je Kon.

Ukazao je da je bilo slučajeva i da pacijent ima ozbiljne zdravstvene smetnje, a da je njegov PCR nalaz negativan.

"Zato je kontrolni pregled neophodan, jer je lekar taj koji pacijenta isključuje iz izolacije", istakao je Kon. Zamenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević navela je da sve odluke koje se donose su zasnovane na medicini i dokazima i preporuka su svetskih relevantnih institucija.

Napomenula je da je SZO te preporuke za prestanak izolacije napisala 17. juna i podsetila da su mnoge zemlje u regionu odmah prihvatile te kriterijume, dok je Srbija zadržala "konzervativan pristup" koji je podrazumevao obavezno testiranje nakon preležane bolesti.

"Kao što se osoba ne hospitalizuje zato što je PCR pozitivna već zbog kliničke slike, tako se i pacijent otpušta kada se povuku simptomi, a ne kada je negativan PCR test", pojasnila je Kisić. I nakon preležane bolesti, ona upozorava da se osoba treba pridržavati propisanih mera kao što su nošenje maske, držanje fizičke distance i pranje ruku.

#koronavirus