AKTUELNO

Ove godine će se, zbog vremenskih prilika, Dani Beograda uglavnom odvijati u zatvorenom prostoru.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je danas da, 150 godina nakon što je Ali Riza paša predao ključeve grada knezu Mihajlu Obrenoviću, danas imamo razloga da s posebnim ponosom slavimo Dane Beograda.

On je rekao da se Dani Beograda, kao i svake godine, obeležavaju između 16. i 19. aprila, jer je slovensko ime Beograda prvi put pomenuto 16. aprila u pismu pape Jovana Osmog, a 19. aprila se desila simbolična predaja ključeva.

- Već 150 godina ovim gradom upravlja Srbija, naš narod, upravljamo potpuno samostalno i zaista danas imamo razloga da ovih dana s posebnim ponosom slavimo Dane Beograda - istakao je Vesić.

On je podsetio da je 19. aprila, pre tačno 150 godina, Ali Riza paša predao ključeve knezu Mihajlu Obrenoviću, napomenuvši da je kriza prethodno trajala 10 godina.

- Počela je 1857. godine kada su Turci, posebno do 1862. godine, vršili velike zulume nad srpskim stanovništvom, jer je Srbija još od 30-ih godina 19. veka, od kneza Miloša, imala neku vrstu samostalnosti, ali su Turci i dalje bili po gradovima i često su se dešavali incidenti i napadi na sprsko stanovništvo - naveo je Vesić.

#Beograd

#Goran Vesić

#Manifestacija

'