AKTUELNO

U skladu sa započetim projektom zapošljavanja žrtava nasilja , u proteklom mesecu Drugo osnovno javno tužilaštvo posredovalo je zajedno sa centrima za socijni rad odeljenja Čukarica, Voždovac, Grocka i Rakovica kao i nacionalnim službama za zapošljavanje sa ovih teritorija, u zapošljavanju 15 žrtava nasilja.

Postupak je sproveden do kraja u odnosu na šest žrtava kojima je posao pronađen , jednoj žrtvi je pružena pomoć u samozapošljavanju dok se u odnosu na osam pregovara sa poslodavcima. 

Pronalaženje posla žrtvama, u cilju njihovog ekonmskog osnaživanja , predstavlja realizaciju projekta koji je ovo tužilaštvo pokrenulo u martu mesecu ove godine , na inicijativu tužilaštva i u saradnji sa Centrima za socijni rad i Nacionalnim službama za zapošljavanje.

Kako navodi koordinator odeljenja za nasilje u porodici Milica Ljubičić, projekat je zbog proglašenja pandemije virudsa kao i okolnosti koje su usledile nakon toga, bio  privremeno stopiran zbog navedene situacije kao i nužnosti da se u prvi plan, naročito za vreme vanrednog stanja stavi bezbednost i zaštita žrtava.

Po prestanku vanrednog stanja, nastavilo se sa projektom kroz formiranjae baze podataka žrtava i njihovo upućivanje u nacionalne službe za zapošljavanje, pod nadzorom tužilaštva.

U proteklih mesec dana , zajedničkim radom načinjeni su prvi koraci u pravcu realizacije projekta i ostavreni konkretni rezultati za koje se veruje da će tek u budućem periodu biti još bolji, obzirom da je osmišljen način zajedničkog delovanja i pojednostavljena procedura koja je neophodna da se kroz hitno postupanje žrtvama nasilja obezbedi pronalaženje adekvatnog zanimanja kako bi se na taj način žrtve osnažile kroz ekonomsku samostalnost koja je od izuzetnog značaja u celokupnom postupku podrške žrtvama, istakla je Ljubičić.

#Nasilje

#zapošljavanje

#žrtve