AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, koji je bio domaćin međunarodne onlajn konferencije "Solidarnost i saradnja - Žene lideri i svet posle pandemije" izjavio je večeras da u kriznim trenucima kao što je ova žene mnogo staloženije donose odluke i da su se pokazale uspešnije od muškaraca.

One su, kako kaže, bile usmerene na zdravlje, dok su muškarci više razmišljali o tome kakve će posledice korona virus da ima po ekonomiju. Đorđević je rekao i da su, prema nekim statistickim podacima, zemlje na čijem su čelu žene bile daleko uspešnije u borbi sa korona virusom. 

"Žene su se u pandemiji korona virusa koja i dalje traje pokazale kao uspešnije", rekao je Đorđević za Tanjug. 

Prema Đorđevićevim rečima, žene su takođe i više pretrpele negativne posledice radeći izuzetno teške poslove u oblasti zdravstva i socijalne zaštite. 

"U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 85 odsto čine žene. One vode različite timove koje se bave pitanjem nezaposlnosti, socijalne zaštite, brige o osobama sa invaliditetom i susreću se sa različitim problemima koje moraju da rešavaju", ukazao je ministar. 

Đorđević je istakao i da je ponosan na činjenicu da je Srbija prepoznala solidarnost i saradnju kao vrlo važnu komponentu tokom pandemije. 

"Pokazali smo se kao solidarna zemlja. Predsednik Srbije je, iako smo bili u teškoj situaciji, doneo odluku o pomoći svima kojima je ona bila neophodna, kao i o saradnji sa drugim zemljama", rekao je Đorđević i dodao da je Srbija ovu godinu proglasila godinom solidarnosti i saradnje. 

Cilj odgovornih u državi je, dodaje ministar, da svaki građanin iz situacije sa korona virusom izađe sa što manje posledica. Jedna od njih može biti i nezaposlenost. 

"Ne gledajući da li taj problem više pogađa žene ili muškarce Vlada Srbije radi i donosi mere zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje kako da se to prebrodi. Radimo prekvalifikacije, dokvalifikacije, a tu je i projekat 'Moja prva plata'. Mislim da smo kao društvo u poslednjih šest godina postali zreliji i da smo učinili dosta i po pitanju rodne ravnopravnosti", rekao je Đorđević. 

Đorđević je zahvalio učesnicima konferencije koju je organizovalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 

Konferencija se organizuje sa namerom da se istakne koliko je značajna uloga žena koje su donosioci odluka za društveno-politički progreš, ekonomski i održivi razvoj, kao i za stabilnost jedne zemlje. 

#Epidemija

#Zoran Đorđević

#koronavirus