AKTUELNO

Sve zemlje su na osnovu epidemiološke situacije podeljene po zonama - u crvenu, plavu i zelenu, i na osnovu toga se i uvodi obavezan negativan PCR test pri ulasku u našu zemlju.

Krizni štab za borbu protiv korone doneo je danas odluku da stranci koji dolaze u Srbiju iz Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Severne Makedonije moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati, ali kako saznajemo, ovo nije konačan spisak zemalja za koje će biti uvedena ovakva mera. Kako kaže epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv korone, o drugim zemljama će se najverovatnije odlučivati na sledećoj sednici.

On je do detalja objasnio na osnovu čega je PCR test uveden za ove četiri zemlje.

- Sve zemlje smo podelili u tri kategorije - u crvenu, plavu i zelenu. Crvena je ona koja ima zaražavanje od 25 na 100.000 stanovnika, plava je ona koja ima između 10 i 25 na 10.000 stanovnika, a zelena ona koja ima ispod 10. Držali smo se podataka Evropskog centra za zarazne bolesti - kaže prof. dr Tiodorović.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Bugarska, Severna Makedonija i Rumunija su u crvenoj zoni, dok je Hrvatska u plavoj.

- Hrvatska nije u crvenoj, ali je u plavoj zoni sa tendencijom rasta, što su juče i oni sami objavili - da imaju tendenciju rasta broja zaraženih, pa čak i umrlih. U plavoj zoni su i Grčka i Turska, ali tu nismo ništa uvodili jer beleže pad. Kod njih je stabilna situacija. Jesu iznad deset ali daleko od 25. U plavoj zoni su i Švajcarska, Češka, Danska, Poljska, Velika Britanija. I za njih ćemo verovatno uvoditi privremene mere sa PCR testom - navodi za naš portal prof. dr Tiodorović.

U najboljoj, zelenoj zoni je čak i Italija.

- U zelenoj je i Mađarska, koja ima izuzetno dobre rezultate. Tu su i Norveška, Island, čak i Italija koja ima ispod 7 na 100.000 stanovnika - kaže sagovornik.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Obavezan PCR test od sutra

Odluka obaveznom negativnom PCR test za strane državljane koji dolaze iz Severne Makedonije, Rumunije, Hrvatske i Bugarske sutra stupa na snagu. Ovo ne važi za naše državljane, koji dolaze iz ovih zemalja.

Sa druge strane, članovi štaba su danas ukinuli sve mere za državljane Crne Gore.

Inače, na pitanje zašto je baš sada doneta odluka p PCR testu za pojedine zemlje, a ne ranije, dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" je rekla da žele da smanje unos virusa pogotovo sada kada imamo povoljniju situaciju.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

- Sada smo svedoci da imamo povoljniju epidemiološku situaciju i želimo da ostane tako, da bude stabilno, jer znamo da nam sledi i polazak u školu i period kada je sezona respiratornih infekcija, tako da želimo da smanjimo unos virusa u našu zemlju - objasnila je ona.

Šta to može da pokvaru mirniju epidemiološku situaciju

Prof. Tiodorović je izjavio da je jako bitno da se sada ne opustimo, i da ne pokvarimo ovakvu epidemiološku situaciju pred 1. septembar, odnosno polazak dece u školu.

S tim u vezi izrazio je bojazan da rizik može da postoji na Zlatiboru, Kopaniku, Vrnjačkoj Banji, svuda tamo gde sada ima puno gostiju...

- Sve to nosi rizik a ne bi trebalo da nam dolazi do remećenja mirnije situacije pred polazak dece u školu - kazao je prof. dr Tiodorović.

I ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao i da je situacija sa korona virusom bolja nego prethodnih dana, ali da je to i dalje veliki broj, te da nema opuštanja. Istakao je da je neophodno da se i dalje pridržavamo mera, koje daju rezultate, i da na taj način pomognemo zdravstvenom sistemu.

Foto: Tanjug/Lazar Lazarević

Spremanje za drugi talas

Na pitanje da li se spremamo za drugi talas, Lončar je novinarima rekao:

- Moramo da budemo spremni. Korona nas je više puta iznenadila. Ne samo nas nego i ceo svet. Šta možemo da očekujemo na jesen kad se udruži sa drugim virusima, kad ne budemo mogli da otvaramo prozore, da budemo u zatvorenom - što je normalno jer će biti hladnije - mi se spremamo, pravimo nove bolnice.

#Branislav Tiodorović

#Darija Kisić Tepavčević

#Zlatibor Lončar

#koronavirus