AKTUELNO

Dobri rezultati Telekoma Srbija frustriraju konkurenciju, ali jasno je da se tu ne radi samo o tome, već da iza napada na našu kompaniju stoji i neskrivena sprega političkih i poslovnih interesa, izjavio je danas generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk.

Ćulibrk je rekao da smo svi svodoci da se pojačavaju brutalni napadi na Telekom sa različitih strana, naročito poslednjih dana i da dobijaju neuobičajene razmere.

- Zaista smo na dobrom putu da budemo neprikosnoveni lider na ovom području, ako to već nismo, a moglo bi se reći da zaista i jesmo - rekao je Ćulibrk na konferenciji za medije povodom učestalih napada u poslednje vreme koji stižu iz opozicije na račun tog preduzeća.

- Koji interesi tu preovlađuju meni nije jasno, ali se to iz dana u dan potvrđuje i da to prepoznaje svih 12.000 zaposlenih u Telekomu Srbija širom regiona. To nas ujedinjuje i daje dodatnu snagu da smo na dobrom putu da budemo neprikosnoveni lider - dodao je Ćulibrk. Kaže da može da razume da je konkrencija frustrirana i zabrinuta za svoju poslovnu budućnost, ali da se ovde radi i o sprezi poslovnih i političkih interesa.

Cilj Telekoma da se razvije u snažnog regionalnog lidera

Cilj svih investicija i poslovnih poteza Telekoma Srbija je da se kompanija razvije u snažnog regionalnog lidera, istakao je danas Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju Telekom Srbija grupe.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Lučić je, na konferenciji za štampu, kazao da je Telekom uspeo da negativan trend, sa kojim se suočavao u prošlosti, preokrene u pozitivan.

Na osnovu toga, dodaje, postignuti su rekordni rezultati po pitanju prihoda u prošloj godini.

- Imamo izuzetan tržišni rast televizijskih i internet kroisnika. U odnosu na našu konkurenciju UNITED grupu imali smo manji udeo za 30 odsto, a ove godine smo prvi na tržištu. Cilj je da Telekom, u zemljama u kojima posluje, bude broj j jedan u svim klasičnim telekom uslugama - televizija, mobilni, i fiksni telefon. Na dobrom smo putu da to realizujemo u Srbiji, Crnoj Gori i BiH - kazao je Lučić. Rekao je da Telekom ima velike planove u dijaspori.

- Jedina smo kompanija u kojoj država ima akcije koja posluje u EU. Imamo mobilnog operatera u Austriji, gde ćemo uskoro postati i internet provajder. Cilj nam je da proširimo naše poslovanje na Nemačku, Švajcarsku, a kasnije i na SAD i Kanadu - naglasio je on. 

Po iskustvima u Austriji, prema njegovim rečima, gde već ima 60.000 mobilnih korisnika, vidi se da su korisnici ne samo naša dijaspora, već i austrijski državljani.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sve to, kako dodaje, doprineće izuzetnom rastu prihoda, profitabilnosti i vrednosti Telekoma. Prihodi u Srbiji, BiH, Crnoj Gori i dijaspori prihodi Telekoma rastu svake godine, a ako se trend nastavi 2023.bi operativni profit bio preko 700 miliona evra, kazao je on.

Ukazao je da će broj televizijskih korisnika preći dva miliona, što je daleko više od prvobitne ambicije. Najavio je da Telekom želi da investira u digitalne servise, i da će, kao internet lider, biti okosnica razvoja u Srbiji.

- Telekom se nalazi na pravom putu pravljenja izuzetno jakog regionalnog lidera - podvukao je Lučić. 

Kazao je da su akviczicije bile dobar poslovni potez, i da svi analitičari, koji to žele, na jednom istom kvartalu u 2018.godini, kada je kupljena United grupa za 2,6 milijardi eva, a Telekom kupio Koperniku i Radijus Vektor, mogu da povuku svoje zaključke.

- Ako jedan kablovski operater vredi više milijardi evra zašto 500. 000 televizijskih korisnika koje je Telekom akvizirao ne vrede ništa kako to neki tvrde - upitao je on.

Ukazao je da u svim zemljama u kojima posluje Telekom Srbija jedini konkurent je United grupa, te ako je njihova strategija pravljenje sopstvenih kanala u cilju zadržavanja korisnika, zašto bi se to osporavalo Telekomu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Preneo je da je Telekom uspeo da napravi preko 50 kanala, i da je zbog toga prirodan rast nezaustavljiv, koji iznosi 15. 000 novih korisnika televizijskih usluga mesečno.

- Naše tržišno učešće raste, a to je rezultat pravilnog investiranja. Očigledno je da se, kako mi rastemo, intenzivira i pritisak na našu kompaniju. Potpuno je jasno da jedna interesna grupa želi da zaustavi Telekom u svom razvoju. Ali u tome neće uspeti. Stvorićemo od Telekom Srbije regionalnog lidera na koji će biti ponosni naši akcionari i radnici - zaključio je Lučić.

Telekom Srbije će veoma brzo podneti tužbu protiv United grupe jer je neistinama i lažima vodio kampanju protiv Telekoma kao konkurenta na tržištu koristeći sopstvene resurse, odnosno svoje medije, najavio je Lučić.

Plan je širenje TV Arene u regionu

TV Arena sport planira da u naredne godinu, dve drastično proširi broj gledalaca u regionu, kaže generalni direktor Arena Channels Group Nebojša Žugić i navodi da je taj TV Arena počela da se emituje u Sloveniji gde ima 315.000 novih korisnika i da nastavlja širenje u regionu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na konferenciji za novinare na kojoj je Telekom Srbije predstavio rezultate rada, Žugić je rekao da se od sezone 2020/2021. i 2021/2022. u Hrvatskoj očekuje novih 230.000 korisnika, a u Severnoj Makedoniji 270.000 korisnika.

- Očekuje se ukupno skok između 700.000 i milion novih korisnika u regionu - kaže Žugić.

#Predrag Ćulibrk

#Telekom Srbija

#poslovanje