AKTUELNO

Posle gotovo tropskog dana, oko 18 sati jak pljusak sa grmljavinom sručio se na beogradske ulice, a u nekim opštinama je padao i grad!

U Bulevaru kralja Aleksandra je oko 18 sati bila provala oblaka, a slično je i u drugim centralnim gradskim ulicama.

Crni oblaci ubrzo su se preselili i na Novi Beorgad i ostale delove grada.

Novo nevreme i pljusak sručilo se na pojedine beogradske opštine oko 23 sata.

Snažno nevreme ranije danas zahvatilo je i beogradske opštine Mladenovac i Sopot gde je, kako javljaju meštani, padao grad veličine lešnika.

Danas je nevreme zahvatilo Srem, a osim pljuskova i grmljavine tukao je i grad u Subotištu kraj Pećinaca, Sremskoj Mitrovici i drugim mestima.

Zbog velikog pljuska na putu Paraćin-Zaječar, na prelazu Čestobrodica većina vozača je stala pored puta kako bi sačekali da nevreme prođe, pišu beogradski mediji.

U većem delu zemlje narandžasti meteoalarm

Prema poslednjim informacijama, narandžasti meteoalarm proglašen je u većem delu zemlje što znači da je "vreme opasno". Precizinije, "narandžasti" su Bačka, Srem, Beograd, zapadna, istočna i jugoistočna Srbija, kao i Šumadija i Pomoravlje.

"Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", objašnjenje je na sajtu RHMZ-a.

Đurić: "Lokalno i do 50 mm kiše"

Meteorolog Đorđe Đurić podseća da se Srbija i dalje nalazi pod uticajem ciklona, čiji se centar nalazi iznad Albanije.

- Trenutno, snažan oblačni sistem iz Bugarske zahvata istok Srbije i tokom večeri i noći premeštaće se dalje na zapad preko Braničevskog okruga, Pomoravlja, Podunavlja i centralne Srbije ka zapadnoj Srbiji i Bosni, a pljuskova sa grmljavinom biće u većem delu Srbije i u Beogradu. Najobilnijih padavina biće u istočnoj i centralnoj Srbiji, u Braničevskom okrugu i u Pomoravlju. Očekuje se dodatnih 10 do 30 mm kiše, lokalno i do 50 mm - napisao je Đurić na Fejsbuku.

Oprez zbog grmljavinskih oluja

On apeluje na građane da budu posebno oprezni na otvorenom zbog - grmljavinskih oluja!

- Ogroman oprez biće neophodan i u sabraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i lizavi, uz veće zadržavanje vode. Na putevima kroz klisure i useke postojaće opasnost od odrona. Na putevima će postojati opasnost da grmljavinske oluje sruše stabla, pa da dođe do ugrožavanja saobraćaja - upozorava meteorolog.

#Beograd

#Nevreme

#Oluja