AKTUELNO

Udruženje sudija i tužilaca uputilo je strukovnim udruženjuma u oblasti pravosuđa danas otvoreno pismo, koje potpisuju predsednica UO Ivana Josifović i predsednik UST Nenad Stefanović, u kome se navodi da je to Udruženje pozdravilo i podržalo akciju Uprave za sprečavanje pranja novca.

Pismo prenosimo u celosti:

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST), kao što znate, pozdravilo je i podržalo akciju Uprave za sprečavanje pranja novca, pozivajući istu da odmah proveri novčane tokove svih strukovnih udruženja u oblasti pravosuđa, najpre nas, pa vas. Smatrali smo, kao i vi, da je sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma važna aktivnost državnih organa, kao i da niko od nas apsolutno nema šta da krije, zbog čega smo još pre godinu dana tražili zakon za oblast finansiranja nevladnih organizacija u pravosuđu. 

U akciji smo videli i priliku da se jednom za svagda reši misterija pravosuđa – zašto decenijama iste organizacije iz inostranstva dobijaju projektno – finansijske injekcije? Da li je ulaznica u taj zatvoreni krug zatvaranje očiju pred nasiljem i demonstracijama, pozivima na nasilnu promenu ustavnog uređenja, pretnjama vešalima, plakatima sa imenima sudija i tužilaca na protestima, obećanom lustracijom nove vlasti, svakodnevnim ponižavanjem sudija i tužilaca, nazivanjem istih ''bednicima, zlikovcima i slugama režima''? Da li je ulaznica zanemarivanje strukovnih tema, izostanak smislenih inicijativa za unapređenje položaja kolega u najširem spektru, zaključno sa zaštitom zdravlja tokom pandemije kovida ili pasivnost Vaših članova u pravosudnim savetima, gde su imali priliku da nešto urade za kolege? Da li je ulaznica shvatanje da vladavina prava znači da policija ne sme da upotrebi sredstva prinude i kad zakon kaže da sme, da je vanredno stanje uvedeno neustavno i kad Ustavni sud Srbije ne nalazi da jeste, da je eliminacija Vlade i Skupštine iz postupka izbora sudija i tužilaca ipak politizacija pravosuđa i da je Vencijanska komisija kriva što to ne razume? 

Možda bi Uprava mogla da odgonetne zašto mnoga udruženja koja slično misle imaju slične desetine hiljada evra na svojim računima, kancelarije u ''krugu dvojke'', zaposlene, ekskurzije za članove po inostranstvu, skupštine i upravne odbore u najskupljim hotelima u zemlji, finansirane i plaćene projektima i donacijama istih dobrotvora, pošto od članarina ne bi imali ni za najosnovnije? Ili zašto GONGO nemaju milione države na računu?  Što se nas tiče, članarine su dovoljne, snaći ćemo se i bez projekata i donatora, prosto smo takvi, suviše zatvoreni za otvoreno društvo i pripadajuće fondove.

#Novac

#Podrška

#UST

#Uprava za sprečavanje pranja novca

#tokovi