AKTUELNO

Srbija je zadržala lidersku poziciju u regionu Zapadnog Balkana u rodnoj ravnopravnosti u oblasti vlasništva nad zemljištem, navedeno je u izveštaju Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (UN FAO).

Zahvaljujući digitalizaciji i reformama sprovedenim u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), Srbija je jedina zemlja u regionu koja ima mogućnosti da izveštava Ujedinjene nacije za indikator u ovoj oblasti u okviru Ciljeva održivog razvoja 2030 što je u izveštaju posebno naglašeno.

Interesantan je podatak da je Ada opština sa najvećim procentom žena u vlasništvu nad zemljištem u cijelom regionu, sa više od 58 odsto.

Svetska banka je prije dve godine proglasila Srbiju za šampiona i lidera među zemljama zapadnog Balkana u realizaciji reforme pravnog okvira koji propisuje obavezan upis oba supružnika kao zajedničkih vlasnika nad nepokretnostima stečenih u bračnoj zajednici, prenose beogradski mediji.

Pored toga, pojednostavljen je upis po službenoj dužnosti oba supružnika na osnovu izvoda iz matične knjige venčanih, a na minimum je smanjena taksa za upis bračnih partnera koji se u ugovoru o kupovini navode kao suvlasnici nepokretnosti.

Prema izvještaju UN, države koje su pored Srbije postigle značajan pomak u povećanju broja žena kao vlasnika nad nepokretnostima su Severna Makedonija i Crna Gora.

#Poljoprivreda

#Srbija

#UN

#Zemlja