AKTUELNO

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv raka pluća, a u Srbiji od te maligne bolesti godišnje oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba.

To je našu zemlju svrstalo na neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, od koga u Srbiji dnevno oboli čak 16 osoba, a bolest odnese 13 života.

Nadležni su prepoznali problem i od nedavno oboleli od raka pluća o trošku RFZO dobijaju najsavremenije imuno i ciljane terapije.

Iz Udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim plućima" kažu da vreme epidemije kod ovih pacijenata postoji bojazan od zaraze koronavirusom zbog odlaska u zdravstvene institucije, primanja terapije, odlaska na dijagnostiku i kontrole, navodi javni servis.

Direktorka Klinike za pulmologiju KCS prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, smatra da nema potrebe za strahom, jer se primanje terapije odvija neometano i bezbedno.

Ona navodi da je Klinika za pulmologiju u periodu dok je bila COVID centar bez prekida lečila onokološke bolesnike na taj način što su službu u potpunosti izolovali u "zelenu zonu" te onokološki pacijenti nisu mogli da dodju u kontakt sa obolelila od kovida 19.

- Svaki četvrti pacijent koji uđe u Kliniku ima karcinom, a proše godine otkrili smo rak pluća kod gotovo 1.500 pacijenata. Ono što ohrabruje je da od pre dva meseca, oboleli od raka pluća mogu o trošku RFZO da dobiju najsavremenije imuno i ciljane terapije, što nam svima uliva nadu, jer se danas sa rakom može živeti - rekla je Vučinić, a navodi se u saopštenju Udruženja za borbu protiv raka pluća.

Ona je navela da je do sada Komisija RFZO odobrila najsavremenije lekove za 150 pacijenata i da su rezultati ohrabrujući.

Udruženje za borbu protiv raka pluća, poslednje tri godine naporno je radilo kako bi se oboleli lečili savremenim terapijama o trošku RFZO, čime bi se rešili problemi pacijenata koji žive sa ovom bolešću.

- Sada je bitno da skratimo vreme od pojave simptoma do dobijanja savremenih lekova, koje je prošle godine, prosečno, iznosilo 200 dana - kaže Olja Ćorović, predstavnica Udruženja za borbu protiv raka pluća "Punim plućima".

Udruženje za borbu protiv raka pluća ubrzalo je proces aktiviranja prvog "call centra" u Srbiji za sve obolele od raka pluća, jer zbog trenutne epidemiološke situacije pacijenati ne mogu da budu u stalnoj komunikaciji sa lekarima.

Udruženje je u saradnji sa rukovodstvom Klinike za pulmologiju i uz podršku uprave KCS pokrenulo projekat "Put Promene - Put Pacijenta" sa ciljem da pokrene "call centar", koji će pomoći pacijentima i njihovim prodicama i ubrzati put obolelog od pojave simptoma do primanja odgovarajuće terapije.

Kol centar biće u Klinici za pulmologiju, a u njegovom radu će učestvovati lekari i sestre te Klinike. Imaće i psihoonkološku podršku kako bi se oboleli i članovi porodice lakše izborili sa ovom teškom dijagnozom.

#Dan

#rak pluća