AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se danas u Beogradu sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan Harčenkom. Tom prilikom razgovarali su o uspostavljanju bliže saradnje između Grada Novog Sada i administracije Petrogradskog okruga Sankt Peterburga.

Inače, gradonačelnik Vučević, krajem maja prošle godine, sastao se sa rukovodstvom Petrogradskog rejona, jednim od najznačajnijih istorijskih i kulturnih rejona u celoj Rusiji, ali i značajnim privrednim centrom, i tada razgovarao o perspektivama ekonomske saradnje, pogodnostima za investiranje u Novom Sadu i saradnji u IT sektoru.

Foto: Grad Novi Sad

Foto: Grad Novi Sad

Kako je naglašeno na sastanku, cilj je da se intenzivira saradnja Novog Sada i Petrogradskog rejona, između ostalog u oblastima privrede, turizma, obrazovanja i kulture. Vučević je prezentovao ambasadoru sve mogućnosti Novog Sada kao Evropske prestonice kulture, ali i druge potencijale koji mogu doprineti plodotvornim odnosima. Gradonačelnik je istakao da Novi Sad mnogo polaže na saradnju sa ruskim gradovima, a kao dobar primer za to naveo je primer Nižnjeg Novogoroda koji je grad pobratim.

Foto: Grad Novi Sad

Foto: Grad Novi Sad

Na sastanku je ocenjeno da, pored tradicionalno dobrih odnosa dva naroda, snažnih diplomatskih i političkih veza između Srbije i Ruske federacije, značajna karika u povezivanju Grada Novog Sada i Petrogradskog okruga Sankt Peterburga je jedan od najvećih energetskih sistema u Evropi, kompanija „NIS – Gaspromnjeft“.

#Aleksandar Bocan-Harčenko

#Miloš Vučević