AKTUELNO

Brankica Gigovska (35) iz Vranja na početku sedmog meseca trudnoće umrla je od posledica opakog virusa. Lekari su uspeli da spasu bebu, dečaka koji je težak samo 920 grama. "Slomljen sam, molim se Bogu da nam sin preživi", rekao je suprug Branislav Ivanović.

Brankica Gigovska Ivanović (35) iz Vranja druga je trudnica koja je za nedelju dana preminula od posledica koronavirusa u Kliničkom centru u Nišu.

Zbog pogoršanja njenog zdravstvenog stanja, a da bi spasli bebu, lekari su je u ponedeljak uveče porodili carskim rezom u sedmom mesecu trudnoće. Rođen je dečak, težak svega 920 grama, koji je odmah smešten u inkubator, testiran je na koronu i za sada je stabilno.

Ova nesrećna žena je bila negativna na koronavirus, ali je došlo do komplikacija, zbog čega je 18. jula priključena na respirator. Lekari su činili sve kako bi spasli i nju i bebu.

Podsetimo, pre samo nedelju dana, 21. jula u KC Niš preminula je trudnica Aleksandra Paunović (27) iz doljevačkog sela Orljane, takođe nakon preležane korone. Ona se porodila, ali je beba preminula sat vremena po rođenju, a nakon nekoliko sati i ona je izgubila bitku za život.

Puklo srce

Brankica je rodom iz Kumanova, a od prošle godine živela je u Vranju, gde se doselila i udala za Branislava Ivanovića.

Skrhan bolom, suprug Branislav rekao je da je potpuno slomljen i da mu je sada samo ostala nada da će mu sin preživeti.

- Nema reči! Mnogo mi je teško. Ne znam da li možete da zamislite koliko! U braku smo bili godinu dana, ovo nam je prvo dete. Naš prvi sin! Verovao sam da će se oporaviti i da će ozdraviti. Bila je zdrava, nikada kod lekara nije išla. Strašno je sve ovo. Slomljen sam, molim se Bogu da nam sin preživi - kroz suze kaže Branislav.

Na pitanje šta je bio tačan uzrok smrti njegove supruge, kratko je rekao:

- Moja žena je prvo imala koronu, ali preležala ju je i oporavila se. Jedan dan joj se samo slošilo. Kako su mi rekli, otkazalo joj je srce... - drhtavim glasom nam je rekao Brankičin suprug.

Načelnik Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš Radmilo Janković kaže da je u poslednja 24 sata kod Brankice došlo do progresivnog pogoršanja zdravstvenog stanja.

- Trudnica je u nišku bolnicu sa simptomima zaraze koronavirusom stigla 3. jula, a od 18. jula nalazila se na respiratoru. Njoj je nekoliko puta rađen test na koronavirus, ali je svaki put bio negativan.

Tim lekara odlučio je da obavi porođaj carskim rezom u 26. nedelji trudnoće. Tokom dramatične borbe za dva ljudska života, lekarski tim sastavljen od anesteziologa, ginekologa, dečjih anesteziologa, neonatologa uspeo je, uz reanimaciju majke na operacionom stolu, da spase život bebe. Nažalost, čim smo izvadili bebu, i pored svih napora, majka je preminula u ponedeljak u 20.45 - kaže dr Janković.

Borba za bebu

Direktor Klinike za dečju hirurgiju i ortopediju dr Anđelka Slavković naglašava da dečak za sada nije životno ugrožen.

- Carskim rezom rođen je dečak, težak 920 grama. On se sada nalazi na mehaničkoj ventilaciji u inkubatoru, ali nije životno ugrožen. Pod stalnim je nadzorom svih lekara. Uzet je test na kovid-19 i poslat na analizu, u toku dana očekujemo rezultate - napominje dr Slavković.

#Branislav Ivanović

#Brankica Ivanović

#Niš