AKTUELNO

Ministar finansija, Siniša Mali, rekao je za Pink da je Srbija dobro odreagovlaa na ekonomsku krizu koju je uzrokovala pandemija koronavirusa.

- To je bilo moguće zahvaljujući tome što je predsednik Vučić 2014 .godne krenuo u odgovorne ekonomske reforme. Danas imamo novca, imamo stabilne javne finansije - kaže Mali i dodaje:

- Kada je najteže i kada je kriza, država je najveći teret te krize preuzela na sebe kako bi pomogla državi i građanima - naveo je on.

Objasnio je da se u velikim zemljama razvijenog Zapada trenutno bore sa višemilionskom nezaposlenošći u propalim poslovima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ovde u Srbiji smo najgori scenario uspeli da izbegnemo. Imajući u vidu i naš rast od 5 odsto BDP-a, mi smo u prvom kvartalu bili prvi u Evropi po stobi rasta.

Kako je on rekao, ohrabruje ga paket mera pomoći koji EU planira da omogući državama članicama EU u koje Srbija dosta izvozi.

- Još dva meseca podrške srpskoj privredi mnogo će značiti našim privrednicima. Srbija je Država koja je na sebe peuzela najveći teret i pomogla privredi i građanima - napomenuo je ministar:

- Vlada Srbije će na sutrašnjoj sednici usvojiti pravni okvir koji se odnosi na drugi paket pomoći za privredu, kako bi se ublažile posledice epidemije koronavirus - najavio je ministar finansija Siniša Mal

On je naveo da će svi privrednici koji su već koristili mere, koji na njih imaju pravo, biti automatski prijavljeni te ne moraju da se dodatno prijavljuju.

Prema njegovim rečima, na ove mere imaće pravo i privredni subjekti koji su osnovani posle 15. marta, odnosno koji su osnovani do 20. jula.

Mali je naveo da je u novim paketom mera obezbeđeno 60 odsto od minimalne zarade za zaposlene u avgustu i septembaru, a da će preduzeća dobiti i dodatni mesec dana odlaganja plaćanja poreza i doprinosa na zarade.

- To je oko 66 milijardi dinara dodatne pomoći i u avgustu i septembru. Pomoć države se ogleda u 155 evra za svakog zaposlenog - naveo je ministar i podsetio da je prethodni paket mera koristilo 1.050.000 zaposlenih, 235.000 preduzeća.

Navodi da će pojedinci, ali i preduzeća, imati moratorijum na plaćanje kredita još dva meseca.

- Prvi paket mera bio je 5,1 milijardu evra i podrazumevao je tri minimalne zarade za zaposlene, 100 evra za sve punoletnog građanina, kredite Fonda za razvoj - kaže Mali.

#Novo jutro

#Siniša Mali