AKTUELNO

Uprava za sprečavanje pranja novca u skladu sa zakonima, međunarodnim preporukama FATF-a i međunarodno preuzetim obavezama saveta bezbednosti UN, kao što je rezolucija 1373 i 2462 radi svoj posao, naglasio je v.d. te uprave ministarstva finansija Željko Radovanović.

-Uprava je prethodnih nekoliko meseci proveravala tekuće račune i imovinu za četiri minitra u Vladi. Ukoliko ministri nisu 'svete krave' ne vidim zašto bi to bile NVO - rekao je Radovanović za TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, da ga obaveza čuvanja tajne, na to ne obavezuje, on bi zaista otvoreno govorio i o tom segmentu njihovog posla.

-Ukoliko budem imao priliku i ukoliko me skupština oslobodi tog posla, zaista ću rado govoriti i u tom segmentu rada Uprave za sprečavanje pranja novca - rekao je on i napomenuo da su sva četiri ministra iz najveće političke  stranke.

Foto: TV Pink Printscreen

Radovanović kaže, da upravo sa preporukom 8 FATF-a koju je Srbija uspešno implementirala i za to je decembra prošle godine od komiteta MANIVAL dobila najvišu ocenu za primenu te preporuke, uspostavila je mehanizam nadzora i saradnje nad neprofitnim sektorom.

Kako kaže, svi kriterijumi po kojiima se vrši nadzor i kontrola neprofitnih organizacija su javni, javno dostupni, i obelodanjeni od koordinacione komisije za inspekcijskih nadzor.

On ističe da se ne može očekivati da u tako ozbiljnom radu, kao što je nacionalna procena rizika od finansiranja terorizma gde se dolazi do najpoverljivijih podataka iz ove oblasti, učestvuje neko ko nije bio predmet prethodne provere. 

Kako kaže, nije mu jasno da li je posredi neznanje, nerazumevanje ili nešto treće, kod onih koji osporavaju redovne aktivnosti te uprave. 

Kada se, navodi, govori o navodnom pritisku na nevladin sektor, upravo se radi o suprotnom i ocenjuje da se radi o neviđenom pritisku na Upravu za sprečavanje pranja novca, koja zaista sprovodi svoje redovne aktivnosti, koje se sprovode u svakoj demokratskoj zemlji.

-Ona sprovodi redovne aktivnosti koje se sprovode u svakoj demokratskoj zemlji - rekao je Radovanović. 

Mediji su ranije danas preneli da je Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija zatražila uvid u bankovne transakcije pojedinih medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana, od 1. januara 2019. godine, kako bi se utvrdilo da li te organizacije i pojedinci imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca.

#Uprava za sprečavanje pranja novca

#Zoran Radovanović