AKTUELNO

Doktorka Darija Kisić Tepavčević je rekla da je u Republici Srbiji do 15 časova 28. jula 2020. godine registrovano ukupno 24.520 potvrđenih slučajeva COVID 19. A da je od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 9.817 osoba od kojih je 379 pozitivno.

"Na respiratorima je trenutno 156 pacijenata. U poslednja 24 časa preminulo je 8 osoba od koronavirusa. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 551. Na respiratorima je trenutno 156 pacijenata", rekla je dr Kisić.

"Kada su u pitanju deca koja su kovid pozitivna, u KC Dr Dragiša Mišović, nalazi se devetoro dece, a na ginekolokiji je 6 trudnica koje su pozitivne na ovaj virus", rekla je dr Kisić.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Kako kaže, kada je u pitanju distribucija po polu, 52, 84 posto su muškarci, a 47, 16 žene.

"Oko 60 posto svih pacijenata bilo je u uzrastnoj grupi do 50 godina", rekla je dr Kisić dodavši da je sada veća izloženost u mlađim uzrastnim grupama.

Kako kaže, danas vidimo pad obolelih, ali dodaje da su i dalje dosta visoke vrednosti.

"Upravo su ovo indikatori koji pokazuju da se pridržavamo preventivnih mera kao i da idemo u silaznom toku ove epidemije, kao i da treba da damo sve od sebe da se ova epidemija ugasi", rekla je dr Kisić.

Dr Edita Sokić rekla je da je u KC Vojvodine trenutno 312 pacijenata.

"Poslednjih dana i nedelja KC Vojvodine bio je prinuđen da u okviru svojih kapaciteta da se prošili, pa je otvoreno još novih kovid jedinica", rekla je dr Sokić.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Kako kaže, što se tiče ovog naleta epidemije, uočava se sve veći broj hospitalizovanih pacijenata sa teškom i veoma teškom kliničkom slikom.

" U lečenju hospitalizovanih pacijenata primećujemo dva problema. Pacijent retko kada ima samo kovid pozitivnu virusnu infekciju", rekla je dr Sokić.

Kako kaže, sa stepenom gojaznosti takođe dolazi do većeg stepena oboljevanja, pa i do mortaliteta.

"Do sada nam je bilo jasno da je gojaznost bolest koja je uvek udružena sa pojavom brojnih komplikacija. Imamo i novu realnost, a to je da je gojaznost udružena i sa kovid 19 infekcije, što takođe uzimamo u obzir kod lečenja", rekla je dr Sokić.

Dr Kisić je rekla da kada se boravi u zatvorenom prostoru, da moraju da se organizuju sve preventivne mere za sprečavanje prenošenja infekcije.

"Svi moraju da nose maske i da imaju udaljenost koja sprečava prenošenje infekcije", rekla je dr Kisić, dodavši da kakvi god da se skupovi organizuju znaju se mere koje moraju biti sprovedene.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Dr Kisić kaže da moraju da se maksimalno limitiraju sve aktivnosti koje mogu da dovedu do prenošenja infekcije.

Kada je u pitanju ukupan broj testova, kada je u pitanju datum, ono što je sigurno, kaže Kisić da je to uvek broj uzoraka obrađenih na dan kada objavimo, i to u razmaku od ne više od 3 dana.

"Ono što stalno napominjemo, jeste da se osobe hospitalizuju zbog težine kliničke slike, bez obzira na pozitivan test", rekla je dr Kisić.

Kako kaže, u Beogradu je udeo tih osoba u jednom momentu išao i do 40 odsto.

Dr Sokić kaže da se u ovom naletu uočilo da pacijenti imaju puno težu kliničku sliku, ali ne samo, dodaje u kovidu 19 i promene na plućima, već i da je kod ovih pacijenata došlo do razvoja brojih komplikacija uslovljenih kovidom-19.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Kako kaže, terapija u lečenju kovida-19 nekada iziskuje i kortikosteroide, pa to prouzrokuje i neke druge komplikacije, takođe, dodaje i terapija koju su do sada primali može da uziče na razvoj kliničke slike.

"Lečenje zastupa jedan multidisciplinarni pristup", rekla je dr Sokić.

O KAZNAMA ZA NEPOŠTOVANJE MERA

Što se preventivnih mera tiče, Kisić Tepavčević kaže, da su one jako važne.

-Kada je u pitanju kaznena politika, ona generalno nije popularna, ali jeste krajnja instanca, jer pridržavanje preventivnih mera je kolektivna odgovornost - istakla je Kisić Tepavčević, dodajući da vidi da su svi postali odgovorniji i da mere nisu više neoubičajene.

-Nadamo se da kažnjavanja za nepoštovanje mera neće ni biti, a da brojevi kojie imamo u poslednjih nekoliko dana, vidi se da se mera pridržavamo - rekla je ona.

U KC VOJVODINE UVEDENI TELEFONI KAKO BI SE PORODICE INFORMISALE O STANJU KOVID PACIJENATA

Stokić je istakla da na je KC Vojvodine dobila informaciju da rodbina nije mogla da dobije informacije, pa da su oni pokrenuli brojeve telefona kako bi se porodice informulisale o stanju kovid pacijenta.

--Samo je ograničeno vreme davanja informacija, od 15 do 16 sati je to - rekla je ona.

-U kovid jedinice smo ubacili i psihologe - rekla je Stokić.

O PETICIJI

Što se peticije tiče, Kisić Tepavčević kaže da poznaje neke osobe koje se nalaze na tom spisku.

-Nema tu ništa spektakularno za vas, to je stručna razmena mišljenja. Navikli smo mi lekari da imamorazličita mišljenja, to su priče i razgovori na stručnom i akadmskom nivou - dodala je i istakla da svi treba da ubudu ujedinjeni u borbi protiv kovida.

#Konferencija

#koronavirus

#krizni štab