AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas u Centru za obuku i usavršavanje podoficira "Milunka Savić" u Pančevu polaznike Liderskog kursa i Osnovnog kursa za podoficire i prisustvovao obuci koja ima za cilj unapređenje postojećih i sticanje novih opštevojnih i vojnostručnih znanja.

Nakon obilaska, ministar Vulin je rekao da se svi pripadnici Vojske Srbije, bez obzira na dužnost i čin, uvek usavršavaju i osposobljavaju, kao i da je to njhova obaveza za vreme boravka u vojsci. 

"Podoficiri su kičma vojske. Bez dobro obučenog podoficira nema ni dobrog vojnika niti oficir ima kome da prenese važne i odgovorne dužnosti koje podoficiri obavljaju", kaže Vulin. 

Ministar je poručio da su polaznici Liderskog kursa pripadnici Vojske Srbije koji su se u svojim jedinicama istakli zato što su po nečemu izuzetni, vredni, zato što se od njih puno očekuje i zato što Vojska Srbije želi da ulaže u njih. 

Naveo je da svako ko dođe u Vojsku Srbije treba da zna da će mu biti omogućeno da samo zahvaljujući svojoj vrednosti, upornosti i vrednoći može da napreduje, da u svakom smislu menja svoj položaj na bolje. 

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Prema rečima komandanta Centra, potpukovnika Saše Puača, danas je predstavljena realizacija dva kursa u Centru za obuku i usavršavanje podoficira "Milunka Savić" u Pančevu. 

Reč je, kako kaže, o Liderskom kursu, prvoj nedelji i to je početni kurs obuke kandidata za podoficire, a namenjen je za obuku lica koja će biti zamenici komandirima odeljenja i ekvivalentu tim dužnostima, odnosno, podoficirima na početnim dužnostima. 

Osnovni kurs za podoficire, treća nedelja, prvi modul realizuje se, takođe, u ovoj jedinici, a specijalistički modul u centrima za specijalističku obuku. 

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

On je namenjen za obuku kandidata za podoficire, koji su završili liderske kurseve i obuku za početne formacijske dužnosti - ekvivalent komandira odeljenja, objasnio je potpukovnik Puač. 

Obuku, kako je istakao, pohađa oko 200 slušalaca na kursevima, koji se odvijaju u skladu sa programima, a imajući u vidu aktuelnu situaciju, maksimalno su ispoštovane mere u vezi sa sprečavanjem širenja virusa Kovid-19. 

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

"Ova dva kursa su težišni u ovoj godini, tako da bi trebalo kroz 15. i 16. klasu, da do kraja godine u vojsku uđe oko 200 podoficira na početne dužnosti. Kroz dva liderska kursa, ovaj koji je u toku i koji ćemo završiti do kraja godine, imaćemo dovoljno lica koji će biti kandidati sledeće godine, tako da će sistem i sledeće godine dobiti 200 podoficira", istakao je komandant Centra. 

Navodi i da kvalitet polaznika zavisi od jedinice, do jedinice, jer polaznici dolaze sa različitim predžnanjem, a liderski kurs ima funkciju da se svi izjednače u znanju kako bi mogli da prate Osnovni kurs za podoficire. 

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Iako je kurs tek počeo, mlađi vodnik Miloš Zdravković iz 63. padobranske brigade ističe da osim tema sa kojima se već susretao u svom poslu, ima priliku da nauči nešto sasvim novo.   

"Zadovoljan sam ovim kursom, instruktorima i ljudstvom koje se ovde nalazi", rekao je mlađi vodnik Zdravković. 

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Za osam nedelja, koliko Liderski kurs traje, polaznici se osposobljavaju da pravilno, sigurno i efikasno komanduju grupom, poslugom, posadom, timom u svim borbenim uslovima i da izvršavaju zadatke iz nadležnosti komandira odeljenja u miru i ratu. 

Kurs se sastoji iz različitih oblasti, u okviru kojih su predmeti poput liderstva, poznavanja opšte-vojnih propisa, strojeve obuke, vojne topografije, taktičke obuke, vatrene i fizičke obuke. 

Osnovni kurs za podoficire traje 26 sedmica i obuhvata zajednički i specijalistički modul, nakon čega sledi stažiranje na početnim dužnostima roda ili službe u jedinicama Vojske Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. 

#Aleksandar Vulin

#Kasarna

#Pančevo