AKTUELNO

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta izrazio je danas očekivanje da lider SDS S-a Milorad Pupovac i potpredsednik hrvatske vlade iz redova Srba, Boris Milošević, neće prisustovati proslavi "Oluje" u Kninu.

Linta je naveo da izjava predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da bi bilo dobro da Pupovac i Milošević dođu u Knin na proslavu "Oluje" predstavlja brutalnu provokaciju i uvredu za proterane i ubijene Srbe.

"Pupovac i Milošević odlično znaju da se svakog 5. avgusta u Kninu proslavlja proterivanje 250.000 krajiških Srba i ubijanje 2.000 srpskih civila i vojnika", navodi Linta u izjavi za javnost.

Dodaje da "Oluja" nije veličanstvena pobeda već udruženi zločinački poduhvat, kako što je jasno navedeno u prvostepenoj presudi hrvatskim generalima Gotovini i Markaču iz 2011.
Iako su oslobođeni drugostepenom presudom, pošto je Haški tribunal politički sud, činjenice o zločinačkom karakteru "Oluje" se ne mogu promeniti, rekao je Linta.

Za Srbiju, Republiku Srpsku i čitav srpski narod "Oluja" je zločinačka akcija na čiju proslavu ne bi smeo da dođe nijedan častan Srbin, smatra on.

Kako dodaje, postoji mnoštvo dokaza da je "Oluja" bila završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda iz Hrvatske i najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Milanovićevu izjavu da samo manji dio srpskog naroda na "Oluju" gleda kao na katastrofu, progon i genocid, Linta smatra najbezočnijom laži.

"Stav Milanovića da Hrvatska može biti ponosna kako je planirana i odrađena 'Oluja', samo potvrđuje da je i on verni sledbenik ratnog zločinca Franje Tuđmana čiji cilj bio stvaranje etnički čiste Hrvatske", tvrdi Linta.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#Oluja

#Srbi