AKTUELNO

Ukoliko bi opozicioni poslanik i nekadašnji član pokreta "Dveri", desničar Srđan Nogo sproveo u delo svoje najave da će poslanike novog saziva Parlamenta gađati iz peint - bol puške ili bilo kojim predmetima podobnim da izazovu fizičke povrede, učinio bi krivično delo izazivanje opšte opasnosti, a možda i neko teže delo, kaže predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović.

Kako kaže za Tanjug, sama najava da će to uraditi ne predstavlja krivično delo, ali ukoliko dođe do izvršenja radnji koje je najavio, tužilaštvo će u zavisnosti od konkretne situacije procenjivati o kom krivičnom delu je reč. 

Nogo je u subotu uveče ispred Skupštine Srbije pucao iz peint- bol puške, govoreći da je počao sa uvežbavanjem i naveo da je poručio ove puške koje mogu da dobace 200-300 metara, te pozvao sve simpatizere da mu se pridruže, i, kako je rekao, nove poslanike, "gađaju i umažu dugunim bojama jer su ionako svi za gej paradu".

Povodom ovog slučaja, Stefanović je ukazao da zakon ne može da predvidi sve što u životu može da se desi, ali da sudska praksa pokazuje da se krivično delo izaizvanje opšte opasnosti odnosi na ugrožavanje širokog kruga lica, u ovom slučaju narodnih poslanika. 

"Ukoliko bi došlo do ugrožavanju života ili telesnog integriteta konkretno osobe tada bi bilo reči o drugom krivičnom delu", ukazao je predsednik UST. 

On je podsetio da je korišćenje paint pušaka dozvoljeno samo uz propisanu zaštitinu opremu upravo iz razloga jer može doći do povređivanja, ukoliko se kuglica iz puške ispaljuje u pravcu drugog lica.

#Nenad Stefanović

#Udruženje sudija i tužilaca Srbije