AKTUELNO

Gotovo da nema delatnosti koju ova tehnika nije direktno ili indirektno dotakla i zauvek izmenila.

Proteklih dana mnogo se govorilo o tome da se rezultati pi-si-ar testova predugo čekaju. Nadležni su priznali da nije bilo dovoljno reagensa i da je zato došlo do zastoja.Verovatno da nema nikoga na planeti ko u poslednjih šest meseci nije čuo za pi-si-ar. Ova tehnologija postoji već 40-ak godina, ali sad se zbog pozitivnog ili negativnog nalaza strepi i u Americi, Africi, Australiji, Evropi...

Pi-si-ar tehnologija omogućava da se u specijalnom aparatu, u uzorku detektuje organizam koji se traži. Od početka godine najviše se koristi za otkrivanje genetičke informacije koronavirusa.

- Pi-si-ar aparat je relativno jednostavan aparat, u smislu da on pomoću promene temperatura u određenim vremenskim segmentima i čitanjem određenih fluorescentnih boja može da vam kaže, da, vi u ovom uzorku imate prisustvo korone ili nemate - objašnjava dr Jelena Begović, direktorka laboratorije "Vatreno oko".

- On se deaktivira na temperaturi od 70 stepeni, iako poslednja istraživanja kažu da se on apsolutno inaktivira na 90 stepeni, ali ovo je neki protokol koji vam omogućava i da zadržite informaciju genetičku, da ne dođe i do njenog uništavanja, da ipak imate relevantan rezultat a sa druge strane i da se zaštite ljudi koji tu rade - navodi Begovićeva.

Jedan deo posla obavlja robot

A iza vrata laboratorije "Vatreno oko" su naučnici, biolozi, medicinari... Nije dovoljan samo aparat, već i stručnjaci koji se svakodnevno susreću sa različitim infektivnim agensima i pi-si-arom.U "Vatrenom oku" jedan deo procesa obavljau roboti. Kada bi bio samo jedan uzorak, procedura bi trajala malo više od pet sati.U ovu laboratoriju svakog dana stiže više od 2.000, zato rade 24 sata kako bi u tom roku obradili sve uzorke..

Ali dok uzorak stigne do aparata, mora se transportovati u specijalnim uslovima, na temperaturi od četiri do osam stepeni. Kada stigne do laboratorije, prvo se zagreva oko jedan sat.

- Uzorak od momenta kada se uzme, do momenta kada krene u analizu trebalo bi da ne prođe više od 24 sata. Ali ako napravite procenu da će možda trajati više, vi u svakom tom segmentu, tom procesu možete da ga zamrznete, i on je potpuno prezerviran, može da se izvadi i ponovo nastavi sa radom - navodi Begovićeva.I da nema korona virusa nezamisliv je naučni rad bez pi-si-ar tehnologije. Koristi se za različita istraživanja, forenziku, dijagnostiku...

Gotovo da nema delatnosti koju ova tehnika nije direktno ili indirektno dotakla i zauvek izmenila.Naučnik zalužan za pronalazak Keri Malis 1993. godine dobio je Nobelovu nagradu.

#koronavirus