AKTUELNO

Nasilje se ne prepoznaje odmah, za to je potrebno vreme, rektko koja žena koja je žrtva, i stigne da ga prijavi, kazala je Stanojević za TV Pink.

Pre dve nedelje javnost je šokirala vest da je mušakarac spalio svoju partnerku u porodičnom nasilju u Beogradu. 

On je ženu polio benzinom ispred njene zgrade i zapalio. Nesrećna žena je posle dva dana zbog teških povreda izdahnula na Vojnomedicinskoj akademiji. 

Prema nezvaničnim saznanjima Pink.rs, njih dvoje su bili u emotivnoj vezi, a kada je ona htela da ga ostavi, on ju je sačekao ispred zgrade gde je živela i na svirep način se obračunao sa njom.

Foto: TV Pink Printscreen

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević, gostujući u Novom jutru TV Pink rekla da je od početka ove godine u porodičnom nasilju ubijeno 15 žena. Kako kaže, mnoge od njih i u početku ne prepozaju da su žrtve nasilja, pa većina i ne dočeka da potraži spas.

- Nasilje ne prepoznajemo odmah, to je naš osnovni problem. Od svih 15 žena koje su ubijene od početkom godine, ako su dve uopšte prijavile nasilje u porodici – kaže Stanojević i ukazje da postoje mnogi, skriveni znaci da je partner nasilnik, a to su stalne primedbe, ne uvažavanje mišljenja, agresija, ignorisanje...

Dr Milena Milovanović, psihoterapeut i specijalizant psihijatrije, ukazuje na psihično nasilje, koje je, kako kaže toksičinije od fizičkog i koje ide uporedo sa njim.

Kaže da je prvi signal, da nešto nije u redu, igornisanje i omalovažavanje.

- Opasno je ignorisanje partnerke. Dešava se da nasilnik sa žrtvom ume da ne razgovara danima, da je na taj način muči i kažnjava. Kritika je mnogo lakša za psihu, mnogo je gore kada vas neko isključi iz života. To je mnogo toksičnije, a može da bude prvi znak upozorenja koje žene uglavnom ne prepoznaju – objašnjava Milanović.

- Većina žena radi na tome da se nasilnik ne ljuti. Prelaze preko mnogo stvari. Prihvataju neke stvari zbog mira – dodaje Stanojević.

Kaže da je dužnost društva, komšija, prijatelja je da ukoliko primete da postoje elementi nasilja da to prijave i da to nije privatna stvar. 

Stanojević dodaje da u Sigurnoj kući ni tokom karantina nije bilo više poziva.

- Mi smo slušali kako je svuda u svetu bio povećan broj poziva međutim kod nas nije bilo takvih trendova. Nije bilo poziva ali bilo je nekolko ubistava neposredno pošto je karantin bio završen - kaže Vesna Stanojević.

#Porodično nasilje

#sigurna kuća