AKTUELNO

Politički analitičar Barno Radun je ocenio da je dogovorom na Samitu u Briselu, gde je razmatran paket pomoći od 750 milijardi evra zemljama članicama, Nemačka pokušala da uspostavi novi balans snaga u EU.

Radun je naveo da se nije raspravljalo samo o tom novcu već i o budžetskim pozicijama

- Delio se ekonomski kolač koji je mnogo veći od tih 750 milijardi evra. Tu se vidi kroz njihovu raspravu o novcu vidi se gde je danas EU. To je najbolji pokazatelj unutrašnjih podela i travenja, da je Nemačka dominantna i da ona finansira EU, preko tog novca hoće da uspostavi novi balans snaga – rekao je Radun.

On je ukazao da će ta sredstva većim delom biti donacije, a manjim delom pozajmice.

- Kod nekih država je velika razlika između toga koliko daju i koliko dobijaju. Za Francusku je to nekih 30 milijardi evra plus, a Nemačka je u minusu. Na taj način Nemačka kao glavni finasijer kupuje mir i stabilizaciju situacije u EU – istakao je Radun.

Osvrnuvši se na turističku sezonu u doba korone, Radun je rekao da u svemu traba tražiti nešto dobro, te da bi epidemija koronavirusa mogla biti šansa za razvoj domaćeg turizma, kome do sada nije bilo posvećeno toliko pažnje.

Radun je istakao da je Grčka imala nalog iz EU da se granice zatvore za zemlje koje nisu članice, uključujući Srbiju, pa se ovakva reakcija očekivala.

- Korona menja mnogo stvari oko turizma. To može biti impuls razvoju domaćeg turizma. Neko može sada da razmatra i da investira – istakao je naš sagovornik i ocenio da bi to od strane Vlade Srbije moglo biti podržano i u većoj meri.

- Ne možete ljude naterati da ne idu na more, ali ako poboljšate ponudu, ako cene nisu previsoke, ljudi će se odlučivati, bar za vikende, prolećne odmore. Mislim da u svemu treba tražiti šansu. Ona bi mogla biti šansa za domaći turizam – naglasio je Radun.

Foto: TV Pink Printscreen

Urednik ekonomske rubrike u Večernjim novostima Dušan Stojaković ističe da je situacija sa koronom i dalje vrlo ozbilja.

- Korona je jaka, veliki je broj zaraženih, broj inficiranih je trocifren, a preminulih dvocifren. Imamo i taj strašan slučaj preminule porodilje i bebe – kaže Stojaković.

On je podvukao da koronavirus ne smemo da podcenimo i moramo da reagujemo na prvi znak.

- Po ljudima iz okruženja vidim da su oni koji su brzo reagovali „prošetali kroz koronu“ – naveo je Stojaković i apelovao na ljude da se prilikom pojave prvih simptoma jave lekaru.

#Branko Radun

#korona