AKTUELNO

Teška klinička slika moguća je i kod mladih i, prema statistikama, oni su trenutno i najugroženiji, kaže kardiohirurg. Dodaje da je mogućnost oboljevanja od raznih bolesti ista za različite populacije, dok sa koronavirusom to nije slučaj.

Koronavirus se pokazao kao izrazito lukav, a mi smo otkrili da o njemu ne znamo mnoge stvari, izjavio je za Pink kardiohirurg Miljko Ristić.

- Mislili smo da će virus teže preživeti na visokim temperaturama, što očigledno nije slučaj. Oni koji su preležali koronavirus lako se zaražavaju po drugi put, i to samo par meseci nakon prve infekcije, a rizik od oboljevanja isti je i za mlađe, i za starije – kaže Ristić.

Foto: Tanjug AP/Matthias Schrader

Dodaje da „bode oči“ to što je teška klinička slika moguća i kod mladih, te da statistički podaci pokazuju da su upravo oni trenutno najviše ugroženi. Ističe da je mogućnost oboljevanja od raznih bolesti ista za različite populacije, pa se tako maligna oboljenja sreću i kod mladih, i kod starih ljudi, ali da mladi u borbi sa ovim bolestima duže izdrže. To nije slučaj sa koronavirusom.

- U privatnim razgovorima, stručnjaci pulmologije su mi ukazali da je virus izgleda mutirao i da je mnogo patogeniji i maligniji nego što je bio na početku epidemije. Istinitost ove tvrdnje će pokazati vreme – kaže dr Ristić.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema podacima Kriznog štaba, mladi do 50 godina su populacija koja trenutno najviše oboleva i čine čak 60 odsto od ukupnog broja novozaraženih.

- Nemamo grupu sa istim brojem starijih koji obolevaju da bismo mogli da kažemo da mladi obolevaju težom kliničkom slikom, a stariji povoljnijom. I za ovo treba da prođe vreme, uz pomoć kojeg će ova iskustva dobiti svoje medicinsko potkrepljenje – navodi doktor.

Bubonska kuga

Bubonska kuga je najmasovnija zaraza koja je odnela najveći broj žrtava – oko 50 miliona ljudi izgubilo je život u 14. veku od ove bolesti, kaže kardiohirurg. Objašnjava da je uzročnik kuge bakterija, što je povoljna okolnost, jer različiti antibiotici deluju na uzročnik.

Foto: Pixabay.com

- Kugu uglavnom prenose glodari, pre svega miševi i buve, koje lako zaraze domaće životinje – pse i mačke. Zato treba obratiti pažnju na kućne ljubimce – kaže dr Ristić. Ističe da se kuga brzo leči antibioticima ako se na vreme otkrije, a da je smrtnost vrlo visoka. Čak jedna trećina obolelih umire ako se lečenje ne počne na vreme.

#Miljko Ristić

#Novo jutro

#koronavirus