AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je da Beograd prednjači po broju zaraženih od virusa korona, te da je 37,91 procenat zaraženih iz glavnog grada. Lončar je dodao da su to podaci od 13. jula do danas, 20. jula.

Prema tim podacima, broj zaraženih u Šapcu čini 5,3 odsto, u Novom Sadu 5,29 odsto, u Kraljevu 4,13, a u Kragujevcu 3,67 odsto od ukupnog broja.U Valjevu je 2,79 odsto od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, u Užicu 2,08 odsto, u Vranju 1,68, u Loznici 1,5, a u Nišu 1.46 procenata, rekao je Lončar na pres konferenciji na pitanje o broju zaraženih po gradovima.

Upitan o neslaganju u brojevima, Lončar je rekao da do toga dolazi zbog načina evidencije testiranja, pa je naveći broj onih koji se testiraju nakon izlaska iz bolnice ili kućne izolacije, postoji jedan broj onih koji se nekoliko puta dnevno testiraju, uz određen broj onih koji su na ponovljenom testu pozitivni.

"Suština našeg posla su pacijenti. Bavićemo se ljudima koji su u ambulantama, bolnici, kojima su potrebni lečenje, lekovi, oprema", rekao je on uz opasku da niko ne treba da brine da podaci ne mogu da nestanu, već vremenom mogu da budu samo ažurniji.

Direktorka Insituta "Batut" Verica Jovanović rekla je da se sajt kovid19 dobar alat koji je služio da ukaže na različite pokazatelje, za praćenje epidemiološke situacije.

"On je pokazatelj koliko je ljudi pod infekcijom virusa, koliko ostali treba da vode računa i zaustavljanju širenja epidemije. Mi imamo ovde zajedničku misiju, ali tražimo podršku da se odavde prenese poruka da je najvažnija mera korišćenje lične zaštite opreme i distance, koje će pomoći da se podaci iz ove baze promene", rekla je Jovanović.

Kako je rekla, razlike se mogu desiti iz brojeva, koji su dostupni javnosti, što znači da nisu sakriveni.

"Sabiranje podataka iz lokalnih samouprava za juče, daje veći broj od saopštenog, ali mora se znati da su to sumarni podaci, koji se u jednom momentu, i zbog zastoja koji su bili u prethodnom periodu, dogodio na teritoriji jednog okruga. Ne radi se o podacima koji su u jednom danu, sa tim datumom, registrovani, već su uvećani sa testovima koji su se čekali od prethodnih dana", rekla je Jovanović.

#koronavirus