AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da se neprijatni mirisi u Beogradu osećaju zbog izlivanja kanalizacija u Savu i Dunav, ali i stajskog đubriva na njivama oko Beograda.

Vesić je rekao da u Beogradu postoji 100 direktnih izliva kanalizacije iz kojih se na godišnjem nivou u reke izlije 60.000 olimpijskih bazena fekalija. 

"Ne postoji grad koji na taj način uništava svoje reke. Kada padne vodostaj reka, oseća se miris tih fekalija. kada sam 2014. godine došao u grad nisam video nijedan projekat o izgradnji fabrika za preradu vode a toliko se o tome pričalo", rekao je Vesić. 

On je najavio da će uskoro u velikom selu početi izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u koju će biti uloženo u prvoj fazi 285, a u drugoj 400 do 500 miliona evra i koja će pokriti 80 izliva kanalizacija, odnosno 80 odsto. 

Prema njegovm rečima da bi se problem u potpunosti reddio, potrebno je da postoji pet fabrika za preradu optpadnih voda, a osim u Vrelikom selu, u planu je izgradnja fabrika u Batajnici, Ostružnici, Obrenovcu i Grockoj.

"Skoro milijardu evra će koštati grad Beograd sve ovo. Hvala bogu što imamo predsednika koji hoće da resi problem otpadnih voda i vdve trećine kanalizacija izlivamo u reke. To je zločin prema prirodi", zaključio je Vesić.

#Goran Vesić