AKTUELNO

Kikinda može da posluži kao primer za to koliko je virus protiv koga se borimo opasan i nepredvidiv.

U Kikindi je ponovo alarmantna epidemiološka situacija jer je, kako kaže direktorka kikindskog Zavoda za javno zdravlje dr Sandra Radlović, u tom gradu trenutno 52 osobe obolelo od kovida 19, sedam više nego juče. A do pre samo 20 dana, ovaj gradić, inače prvo srpsko žarište, bio je "oaza bez korone".

Taj grad na severu Banata može da posluži i kao primer za to koliko je virus protiv koga se borimo opasan i nepredvidiv.

Kikinda je sredinom aprila u medijima nazvana ’’srpski Vuhan’’, pa je samo mesec dana kasnije postala "oaza bez korone" jer su se građani uplašili i pazili, da bi od srede 15. jula zbog povećanog broja zaraženih ovde bili uvedne nove oštre epidemiološke mere.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Podsetimo, iz Kikinde je i prva žrtva korone u Srbiji, a reč je o muškarcu (59) koji je preminuo u Kliničkom centru Vojvodine 20. marta. Njega je zarazio komšija (62) koji je bio u kontaktu sa obolelim sinom iz Milana a koji je takođe preminuo od kovida 11. aprila.

U kikindskoj Opštoj bolnici trenutno je hospitalizovano 15 pacijenata pozitivnih na koronu, sa lakšom ili srednjom kliničkom slikom, a u kikindskom Domu zdravlja priliv pacijenata je sve veći.

- U okviru kikindskog doma zdravlja rade dve kovid ambulante – za odrasle i za decu, a priliv pacijenata svakodnevno se povećava. Ima ih preko 30 dnevno i svakog dana se taj broj povećava, bar za dva, tri, četiri pacijenta. Kako sam obaveštena iz Zavoda za javno zdravlje i broj zaraženih se povećao – kaže dr Biljana Marković direktorka Doma zdravlja Kikinda.

Sada nam dolaze i mladi

Dodaje i da je za razliku od početka epidemije, starosna struktura pacijenata značajno izmenjena.

- Sada nam dolaze i mladi i ljudi srednjih godina, starosti 40, 50 godina. Čak je mnogo manje starijih osoba – kaže dr Marković.

Foto: Tanjug/Irfan ličina

Bolnica puna

Direktor Opšte bolnice Kikinda dr Mirko Stoisavljević kaže da je i broj hospitalizovanih bolesnika u toj zdravstvenoj ustanovi sve veći te da njihovo Infektivno odeljenje ima kapacitet za prijem 16 pacijenata.

- Od tih 16 pacijenata, trenutno se na Zaraznom odeljenju nalazi 15 pacijenata. Naravno, nisu svi pozitivi, njih 11 je pozitivno, a četvoro pacijenata čeka rezultate testa – objašnjava dr Stoisavljević.

Napominje i da je kikindska Opšta bolnica prilagodila svoj rad trenutnim epidemiološkim uslovima.

- Deo internog odeljenja takođe je opremljen za prijem kovid-pozitivnih pacijenata. Trenutno se na tom odeljenju leče četiri kovid-pozitivna pacijenta. Iako u smanjenom kapacitetu, ambulante Opšte bolnice rade, ali po prioritetima - kaže dr Stoisavljević.

Međutim, dodaje, zabrinjava preopterećenost zdravstvenog sistema, lekara, medicinskog osoblja.

- Sve je teže, sve je veći broj pacijenata i verovatno ćemo morati neke od specijalista, a u prvom redu one koji su otišli na specijalizaciju iz interne medicine, da povučemo. Oni su nekako i najbliži po struci ovom problemu – ističe dr Stoisavljević.

U kikindskom Domu zdravlja nema zaraženih medicinskih radnika, dok su četiri radnika Opšte bolnice pozitivna na kovid 19 i svi su oboleli van radnog mesta.

Restriktivne mere

Podsetimo, kikindski Gradski štab za vanredne situacije doneo je brojne nove protivpademijske mere koje se u Kikindi i okolnim selima primenju od srede, 15. jula.

Nošenje zaštitnih maski obavezno je u zatvorenom prostoru, dok se zabranjuje održavanje koncerata na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Više nisu dozvoljene proslave, daće ili bilo kakva druga okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru, ukoliko događaju prisustvuje više od 20 osoba. Zabrana važi za restorane, sale za rođendane i druge objekte, uključujući kuće i stanove a prestali su sa radom i otvoreni bazeni u Kikindi i Banatskom Velikom Selu.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

U saopštenju kikindskog štaba za vanredne situacije se navodi da se ograničava rad kafića, restorana i drugih ugostiteljskih objekata na vremenski period od 6 do 21 sat, s tim da bašte mogu da rade do 23 sata. Nošenje zaštitnih maski je obavezno, dok stolovi međusobno moraju da budu udaljeni metar i po, a nepoštovanje ovih mera biće sankcionisano zatvaranjem objekata.

Među novim brojnim merama je i ona koja se odnosi na sahrane, a dozvoljava prisustvo najviše do 20 osoba. Toliko ljudi, najviše, može da bude i u većim trgovinskim objektima, dok je u manjim prodavnicama taj broj limitiran na dva potrošača. Obavezno je nošenje maski, sprovođenje mera dezinfekcije i isticanje obaveštenja o maksimalnom broju potrošača.

U frizerskim, kozmetičkim i salonima lepote dozvoljen je boravak jedne osobe. U poštama i bankama ograničava se broj klijenata prema broju aktivnih šaltera u sali. Obavezno je nošenje maski, uz držanje fizičke distance od najmanje dva metra. Svim bankama je naloženo da pored bankomata ugrade aparate za dezinfekciju ruku.

JP ’’Autoprevoz’’ je naloženo da dezinfikuje i provetrava autobuse posle svake vožnje, da koristi klimu tek ako je temperatura iznad 28 stepeni i da obezbedi zaštitnu opremu za vozače i drugo osoblje. Putnici su u obavezi da nose maske, ali i da sede na propisanoj distanci, tako da će svako drugo sedište u autobusu biti slobodno. Taksisti i njihovi putnici dužni su da imaju maske tokom vožnje.

Na pijacama će svaka druga tezga biti slobodna, a i prodavci i kupci dužni su da nose maske. U svim provrednim društvima u zatvorenim prostorijama obavezno je nošenje zaštitnih maski, dok se preporučuje i nošenje vizira, kao i dezinfekcija unutar fabrika. Dezinfekcija svih javnih površina već se sprovodi.

#Kikinda

#koronavirus