AKTUELNO

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji virusom KOVID-19 zaraženo je 34 korisnika i 48 zaposlenih, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Prisustvo virusa KOVID -19 potvrđeno je u gerontološkim centrima Obrenovac, Mladenovac, Mataruška banja, Kragujevac, Knjaževac i Subotica.

Zaraženih ima i u gerontološkim centrima Srem u Rumi, Domu Bežanijska kosa u Beogradu, službi pomoći u kući Gerontološkog centra Beograd, domu za smeštaj starih lica u Dimitrovgradu, Domu za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu i Zavodu za smeštaj odraslih lica ''Male pčelice'' u Kragujevcu.

Prisustvo KOVID-a potvrđeno je i u Domu za smeštaj odraslih lica Kulina, centrima za socijalni rad u Vranju, Novom Pazaru, Šapcu, kao i centrima za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu, Chupriji i u Beogradu. 

Zaraženi Kovidom potvrđeni su i u odeljenjima Zvezdara, Vračar, Barajevo i Mladovac beogradskog Centra za socijalni rad u Beogradu.

 Prisustvo KOVID-a potvrđeno je i u Sigurnoj kući u Pančevu, Stacionaru pri Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska u Beogradu, domovima za smeštaj odraslih i starijih ''Terza Eta'' u Priboju, ''Una Dom'' u Beogradu, ''MeliorVita'' u beogradskom Jakovu, "Trem" u Donjem Dušniku - Gadžin Han, i "Domu Topalović" u Kladovu.

 Potvrđeni slučajeva ima i Domu za smeštaj odraslih i starijih ''Adam plus'' u Kovačici, Ustanovi za decu i mlade ''Šabac'' u Šapcu, Domu za decu i lica ometena u razvoju ''Dr Nikola Šumenković'' u Stamnici kao i Ustanovi za odrasle i starije ''Gvozden Jovančićević'' u Velikom Popovcu. 

Ministarstvo je saopštilo da ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 643, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 237. 

Domovi za smeštaj odraslih i starijih ''Doživeti stotu'' - Beograd, ''Stara pruga'' - Umka i ''Radost'' u Negotinu, zbog rešenja o zabrani rada koja je donelo Ministarstvo ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih. 

Ministarstvo je saopštilo da je doneto i rešenje o zabrani rada Doma za smeštaj odraslih i starijih ''Nada'', u Beogradu.

" Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji", saopštilo je Ministarstvo.

#koronavirus