AKTUELNO

Zbog epidemiološke situacije Gradski štab NIša za vanredne situacije privremeno je zabranio rad zelenih pijaca i auto i cvetne pijace, saopšteno je danas.

U naredbi koju je potpisao gradonačelnik i komandant štaba Darko Bulatović navodi se da će pijace moći da budu ponovo otvorene tek posle donošenja Posebnih planova primene mera protiv epidemije KOVID-19.

 Pre ponovnog otvaranja pijaca moraće da se pribavi pisana saglasnost Instituta za javno zdravlje, a i da sanitarna i komunalna inspekcija konstatuju da su uslovi iz tog Plana ispunjeni.

Na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje, Štab je jednoglasno ocenio da ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje avgustovskih festivala i javnih manifestacija u gradu, i da se oni moraju odložiti.

Štab je sveukupnu situaciju oko epidemije korona virusa u Nišu ocenio kao složenu. Istaknuto je da je dodatno usložnjava svakodnevno dopremanje pacijenata sa najtežim oblicima bolesti iz gradova na jugu i istoku Srbije.

Kako je saopšteno, u Nišu sve medicinske ustanove funkcionišu u punom kapacitetu kako bi zbrinule povećan broj pacijenata. Najteži pacijenti sa juga i istoka Srbije gravitiraju Kliničkom centru u Nišu, konstatovao je Štab i naveo da je ta zdravstvena ustanova dobro snabdevena svim neophodnim medicinskim i zaštitnim materijalom i, u ovom trenutku, raspolaže dovoljnim kapacitetima za smeštaj novoobolelih.

Dodaje se da se se mora raditi i na obezbeđivanju novih smeštajnih kapaciteta, za slučaj pogoršanja situacije. 

Članovi Štaba saglasni su da ogromna većina građana Niša poštuje propisane preventivne mere, posebno kada je u pitanju nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i u javnim, trgovinskim i ugostiteljskim objektima. Dodaje se da je i da nepoštovanja i dalje ima, i da se prema takvima moraju preduzeti zakonom predviđene mere. 

Štab je ocenio da okupljanje mladih na nišavskom keju i drugim površinama u večernjim satima, u većim grupama i bez poštovanja distance predstavlja veliki rizik za širenje epidemije. 

Zatraženo je da se prema ovoj pojavi preduzmu posebne, u prvom redu preventivne mere. Štab je inspekcijskim organima izdao nalog da intenziviraju kontrole poštovanja posebnih mera koje su na snazi. 

Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama za nepoštovanje posebnih mera zaštite i sprečavanja širenja bolesti predviđene i oštre kazne koje za pravna lica čiji novčani deo koji može iznositi i dva miliona dinara, podseća se u saopštenju.

#koronavirus