AKTUELNO

Nakon nekoliko tragičnih saobraćajnih udesa u kojima je stradalo više mladih ljudi, saobraćajna policija najavila je rigorozniju kontrolu ove kategorije vozača.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Nebojša Arsov je apelovao na vozače, posebno motocikliste, da poštuju saobraćajne propise.

Arsov je upozorio da trećina vozača motocikala nema odgovarajuće dozvole i da nije mali broj onih koji voze pod dejstvom alkohola, saopštio je MUP.

Pripadnici Uprave saobraćajne policije pojačaće aktivnosti ka svim učesnicima u saobraćaju, a naročito prema vozačima motocikala, pre svega u otkrivanju prekršaja prekoračenja brzine - vožnje pod uticajem alkohola, neposedovanja odgovarajuće kategorije vozačke dozvole, najavio je Arsov.

On je dodao da će pojačano biti kontrolisani i oni koji ugrožavaju bezbednost vozača motocikala i mopeda, nepropuštanja vozila, nedavanja pokazivača pravca prilikom skretanja.

Arsov je ukazao na to da će saobraćajna policija koristiti i motocikle, više nego što je do sada bilo uobičajeno, među kojima i “presretače”.

Načelnik saobraćajne policije apelovao je na vozače da poštuju saobraćajne propise kako bi sačuvali svoje živote, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Kaciga spašava život

Vozač i putnik motocikla moraju za vreme vožnje nositi na glavi zakopčanu homologovanu zaštitnu kacigu. Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, motociklom se ne sme prevoziti osoba koja je po uticajem alkohola, odnosno psihoaktivnih supstanci, kao ni dete mlađe od 12 godina.Oštre kazne za nesavesne motocikliste

Vožnja bez kacige: Mandatna kazna od 5.000 dinara, bez kaznenih poenaDvoje na motoru koji je registrovan samo za vozača: od 6.000 do 20.000 i tri kaznena poenaNasilnička vožnja: Od 45 do 60 dana zatvora, 17 kaznenih poena, oduzimanje dozvole na najmanje 10 meseci

#Kontrola

#Motorcikl

#Saobraćaj

'