AKTUELNO

Direktor Instituta "Batut" Verica Jovanović rekla je za Novo jutro TV Pink da je pojava virusa Zapadnog Nila u ovo doba godine normalna pojava i istakla da taj virus u Srbiji nije potvrđen kod čoveka, već samo kod komarca.

Jovanović je rekla da je virus Zapadnog Nila kod čoveka potvrđen u Rumuniji.

- Laboratorija Zavoda za biocide je za sada potvrdila prisustvo ovog virusa u životinjskoj populaciji, odnosno u komarcima, na određenim teritorijama naše zemlje, naime u šest okruga - rekla je Jovanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je u pitanju Beograd, dodaje ona, komarci sa virusom Zapadnog Nila pronađeni su na prostorima groblja i predelima oko reka. Ističe da se trenutno radi na uništavanju komaraca, kao preonosiocima tog virusa. Jovanović je ukazala da se od 2012. godine od 1. juna do 15. novembra u našoj zemlji sprovodi nadzor kretanja bolesti izazvane virusom Zapadnog Nila.

- U fazi smo gde možemo očekivati prisustvo svih manifestacija ovog virusa, mi smo pripremljeni, naš institut Torlak radi na dijagnostici, bitno je pratiti kliničku sliku i štititi se od uboda komaraca - navela je Jovanović

Inače, virus Zapadnog Nila registrovan je kod komaraca u nekoliko opština i u nekoliko gradova u Srbiji, preneli su mediji. Komarci su zaraženi u Beogradu i u nekoliko gradova u Srbiji.

#komarac

#virus zapadni nil