AKTUELNO

Novi projekt ekološke saradnje Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije zvanično je počeo prošle nedelje, a njime je predviđeno da se u naredne dve i po godine radi na unapređenju ekološke povezanosti i zaštiti biodiverziteta budućeg Rezervata biosfere ''Mura-Drava-Dunav'', obnovom prirodne rečne dinamike ovih područja.

U Projektu lifelineMDD, koji finansira EU učestvovaće 12 partnera i 18 pridruženih partnera iz različitih sektora.

Obnova zašuštenih, zamuljenih i od reke odsečenih prirodnih staništa i ekoloških koridora, što je jedan od glavnih ciljeva projekta, biće zasnovana na naučnim proučavanjima populacija riba i ptica, kao i na studijama dinamike rečnih sedimenta (šljunka i peska) i uticaja klimatskih promena na ovo područje, navode učesnici projekta.

Da bi se to postiglo, na tri različita mesta, od kojih je jedno u Srbiji (kanal Lovrenac u Specijalnom rezervatu prirode ''Karađorđevo'') biće obimnih aktivnosti izmuljavanja i povezivanja vodenih staništa sa rečnim tokovima, radi boljeg funkcionisanja ritskih područja.

Ove aktivnosti imaće za rezultat veću povezanost i dinamičnije reke, bolje kapacitete staništa, naročito za neke vrste riba i ptica.

Biće uključene i lokalne zajednice, a Marko Tucakov, koordinator projekta u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode kaže da projekat nudi mnoge izazove.

''Zadovoljni smo što u projektu učestvuju Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Ministarstvo zaštite životne sredine kao prirdruženi partneri. Budući da se nadamo da će u periodu trajanja projekta od Uneska biti konačno i proglašen Rerervat biosfere Mura-Drava-Dunav u pet zemalja, veoma smo motivisani da se sa tim izazovima suočimo zajedno sa našim partnerima'', kazao je Tucakov, a navodi se u saopštenju.

#Aleksandar Vučić

#Austrija

#Hrvatska

#Mađarska

#Slovenija

#Srbija

#Viktor Orban