AKTUELNO

- Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije neprekidno se obučavaju. Ne prođe ni jedan dan a da oni ne izvode određenu formu obuke. Zahvaljujući velikim ulaganjima u našu vojsku, zahvaljujući velikim ulaganjima u 72. brigadu za specijalne operacije, mogli smo danas da izvedemo ovu vežbu. Za ovu vežbu morali ste da imate helikopter, kao i nove konopce, odgovarajuću opremu, ali i ronilačku opremu za ronioce koji su iskakali iz helikoptera - izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je obišao obuku pripadnika 72. brigade za specijalne operacije u rejonu prevodnice Kajtasovo, gde su izveli desant ronilaca iz helikoptera na vodenu površinu, desant iz čamaca pri punoj brzini i vertikalni manevar primenom tehnike brzog spuštanja.

Govoreći o značaju opreme, ministar odbrane je podsetio da su prošle decenije od kako smo kupovali ne samo novo, nego i najmodernije.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije su opremljeni najmodernijom opremom i ne zaostaju ni malo za njihovim kolegama u svetu. Uvek smo imali najbolje ljude, a red je da naši najbolji ljudi imaju najbolju opremu – poručio je ministar Vulin.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Kako je istakao komandant Bataljona za specijalne operacije „Grifoni“ potpukovnik Dragan Kužet danas je prikazana obuka „izvođenje diverzije“ kroz tri tačke.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

- Prikazani su desant ronilaca na vodenu površinu iz helikoptera, desant ronilaca na vodenu prepreku iz čamaca pri punoj brzini i desant pripadnika Bataljona za specijalne operacije „Grifoni“ primenom tehnike brzog spuštanja „fast rope“. Sve akcije specijalnih jedinica zasnivaju se na dva posebna efekta koja želimo da postignemo - iznenađenje i tajnost. Uz to postižemo još jedan efekat - pripadnike timova ubacujemo na najbrži i najefektniji mogući način i tako sprečavamo izloženost pripadnika, povećavamo tajnost, a time i iznenađenje. Sve to radimo do automatizma pod parolom „što više znoja u miru, manje krvi u ratu“ - rekao je potpukovnik Kužet i poručio građanima Srbije da budu bezbedni, da je vojska dobro obučena, posebno pripadnici 72. brigade za specijalne opoeracije i bataljona „Grifoni“ te dodao da će svaki zadatak koji pred njih postave biti sigurno realizovan.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Na lokaciji prevodnice Kajtasovo, pripadnici Bataljona za specijalne operacije „Grifoni“ desant ronilaca iz helikoptera na vodenu površinu i veritkalni manevar primenom tehnike brzog spuštanja izveli su u sadejstvu sa pripadnicima RV i PVO.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Nakon prikaza obuke, ministar Vulin je prisustvovao i prezentaciji veračke i ronilačke opreme kojom su opremljeni pripadnici Bataljona za specijalne operacije „Grifoni“.

Današnjem prikazu obuke prisustvovao je i komandant 72. brigade za specijalne operacije brigadni general Miroslav Talijan.

#Aleksandar Vulin

#pripadnici 72. brigade