AKTUELNO

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovan Bojić izjavio je danas da su zaposleni u toj ustanovi čak 23 godine čekali izgradnju Dedinja 2.

"Tek vlada na čelu sa tada premijerom Aleksandrom Vučićem donela odluku da se gradi Dedinje 2. Mislim da je Institut Dedinje zalužio ovakvu investiciju", rekao je Bojić nakon obilaska radova na izgadnji Dedinja 2 sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ističe da je taj institut još 1963. godine prvi u Jugoslaviji ugradio pejs mejker, kao i da su tu pre 25 godina obavljene prve uspešne transplatacije jetre i srca.

"Trebalo je da obležimo 25 godina tog jubileja sa našim pacijentima koji žive nove živote. Ovde je urađeno prvo totalno veštačko srce i ovde su urađene prve operacije na kucajućem srcu. Ovde se godišnje uradi 13 do 15 novih medicinskih tehnologija koje oplemenjuju sprsku medicinu i čine je prepoznatvljivom u svetu. Po broju velikih opracija na srcu pretkli smo najveće centre u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji".

Bojić navodi da su juče dobili i zvanično potvrdu da su naučni institut i naglasio da je to velika šansa za 150 lekara i 500 medicinskih sestara, koji će moći da se usavršavaju i učestvuju na velikim projektima.

Takođe, dodaje da su u tom institutu za vreme trajanja pandemije zbirnuli 460 ljudi sa akutnim infarktom srca. 

"Dežurni smo za sva urgenta stanja u kardio-vaskularnoj hirurgiji. Primera radi, jedne noći smo u vreme pandemije spasili za šest časova 11 ljudskih života i otpratili te ljude kući. Više od 25 lakara i medicinskih sestara pomaže kovid bolnicama i spremni smo to da činimo i dalje. Takođe, nemamo zaraženih ni među zaposlenima, niti pacijentima", dodao je Bojić.

#Institut Dedinje

#Milovan Bojić

#direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”