AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je na konferenciji Kriznog štaba da samo u Beogradu u poslednja 24 sata bilo 3.225 pregleda u kovid ambulantama.

- Zaraženo je 70 zdravstvenih radnika i oni se nalaze na bolničkom lečenju, a 500 se leči kod kuće - naveo je Lončar i dodao da podaci sami dovoljno govore koliko je ozbiljna situacija.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

On je dodao da su kapaciteti u Beogradu na maksimumu, kovid bolnice su popunjene preko 90 odsto.

- U toku dana će početi da radi Institut za reumatologiju - naveo je Lončar.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je istakao da se zdravstveni radnici redovno testiraju.

- Zdravstvenih sistem ni u jednom trenutku nije ostao bez zdravstvenih radnika, izuzetno su solidarni i kada jedan ispadne iz sistema jer je kovid pozitivan, ulazi drugi i to bez da pita zašto baš ja. Nastavićemo da štitimo naše zdravstvene radnike, oni su nam u ovom trenutku najvažniji - naveo je Lončar.

Govoreći o starosnoj strukturi, rekao je da je sve više mladih među obolelima, kako i među ljudima na respiratoru.

Komentarišući navode italijanskih lekara da je soj virusa iz Srbije agresivniji, Lončar je rekao da na rekla - kazala ne treba da odgovarati već samo razgovarati o činjenicama.

Ministar Lončar rekao je da će doći na naplatu okupljanja ovih dana u pojedinim gradiovima Srbije. On je pokazao slike sa protesta u Beogradu, Novom Sadu, kao i okupljanja u Bujanovcu, na kojima se vidi da niko u jednoj masi ljudi ne nosi masku i da se ne drži rastojanje između okupljenih.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Za posledicu, imaćemo povećan broj obolelih - rekao je Lončar i pozvao građane da poštuju mere zaštite, nose maske u zatvorenom prostoru, drže rastojanje na otvorenom.

Stariji se pridržavaju mera, među zaraženima više mladih

- Lečenje traje duže, klinička slika je ozbiljnija - naveo je ministar.

Direktor Kinike za tropske i infektivne bolesti Goran Stevanović je ponovio da su simptomi teži, a klinička slika zaraženih izbiljnija, te da stariji pacijenti imaju lošiju prognozu, ali su se oni više pridržavali propisanih mera.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Populacija koje je najaktivnija je najviše zaražena, a njih je najviše i u intenzivnoj nezi. U poslednjih mesec i po dana imamo veći broj zaraženih među mladima, čini se da je starija populacija poštovala mere koje smo propisali - naveo je Stevanović.

Zamenicia direktora Inistituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić je napomenula da obolevajiu oni koji su najviše izraženi.

- Uzrasna struktura obolelih i umrlih odražava oni pupulaciju koja se najmanje pridržavala preventivnih mera - rekla je Kisić.

Govoreći o merama, Kisić je rekla da svako treba da preuzme svoju ulogu i da je akcenat lična odgovornost.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

- Nismo razmišljali o policijskom času i ograničenju kretanja. To smo uradili u vreme kada je to imalo smisla, da se zaštite najstariji, a u međuvremenu nismo sedeli skrštenih ruku već smo ojačali naš zdravstveni sistem, nabavili respiratore... - navela je Kisić.

Ističe da ćemo se još dugo boriti sa virusom korona, da je lična odgovornost veoma važna i da svi treba da se ponašamo kao da smo zaraženi. 

- Sve zavisi od nas. Ne možemo da uspemo ukoliko svako u borbi protiv ovog virusa ne preuzme svoju ulogu - istakla je ona.

#krizni štab