AKTUELNO

U jeku letnje turističke sezone mnogi se ovih dana, usled čestih promena odluka, pitaju gde trenutno mogu da odu preko grane i kakve restrikcije mogu da očekuju.

Srbi zasad bez obaveznog karantina i PCR testa u okruženju mogu da letuju samo u Bugarskoj, dok je za Hrvatsku, a od 15. jula i Grčku, neophodan negativan rezultat na koronu. Međutim, iz Grčke stiže još gora vest - granice će verovatno ostati zatvorene do 1. avgusta, a možda i duže.

U jeku letnje turističke sezone mnogi se ovih dana, usled čestih promena odluka, pitaju gde trenutno mogu da odu preko grane i kakve restrikcije mogu da očekuju.

Foto: Google Maps

Situacija sa prelaskom granica komplikovana je širom kontinenta, a svaka zemlja uvela je sopstvena pravila, piše "Kurir". Tako, na primer, srpski turisti koji su žele da letuju u Grčkoj posle 15. jula, za kada je ova zemlja najavila ponovno otvaranje granica, najverovatnije je da će odustati od pakovanja kofera, jer je upravo objavljeno da granice sa Grčkom ostaju zatvorene i na dalje.

Ovu odluku Grčka je donela na osnovu broja zaraženih u našoj zemlji, ali i zbog činjenice da je broj inficiranih među našim turistima, otkrivenih nasumičnim testiranjem u Grčkoj, znatno porastao.

Promene uslova

Turska, Španija, kao i Bugarska, koja je svoje granice otvorila 1. juna, zasad su jedine zemlje sa izlaskom na more u koje naši građani bez ikakvih restrikcija mogu da putuju, dok je Hrvatska prekjuče najavila moguć ulazak u tu zemlju uz PCR test ne stariji od 48 sati ili 14 dana izolacije.

- Odluke o otvaranju ili zatvaranju granice za naše državljane menjaju se svakoga dana. Naši građani, što se tiče zemalja u okruženju, mogu da putuju u BiH, Bugarsku, Tursku, Francusku, Luksemburg i SAD bez ograničenja. Hrvatska je najavila ulazak u zemlju uz test ili 14 dana izolacije, a za Severnu Makedoniju potreban je negativan test, dok smo u slučaju Slovenije na crvenoj listi i mora se poštovati izolacija od 14 dana, ali je tranzit dozvoljen - poručio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da je ovo trenutna situacija i da se već u toku nedelje lista može promeniti.

Foto: Facebook.com/Podgoricki vremeplov

Odlazak u Crnu Goru Srbima i dalje nije omogućen, dok za letovanje u Egiptu ili Tunisu nema posebnih protokola, osim nasumičnog testiranja na koronavirus na granicama. Zemlja faraona je čak nedavno ukinula i obaveznu vizu za ulazak na egipatsku teritoriju.

Mađarski karantin

Nove restriktivne mere za putnike zbog širenja epidemije po Evropi od srede će uvesti i Mađarska, prenosi Rojters. To znači da će svi putnici koji dolaze iz zemalja koje su označene kao "žuta" i "crvena" zona morati da prođu lekarski pregled sa testiranjem i biti stavljeni u karantin, najavio je šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Srbija se sada nalazi u grupi zemalja koje su označene žutom bojom.

U Hrvatskoj 5.000 turista iz Srbije

U Hrvatskoj boravi oko 5.000 turista iz Srbije i oko 11.000 iz Bosne i Hercegovine, iako su iz epidemioloških razloga zvanično zatvorene granice za državljane te dve zemlje, piše zagrebački Jutarnji list. Navodi se i da građani koji uz državljanstvo Srbije ili BiH imaju državljanstvo neke članice EU mogu slobodno da ulaze i borave u Hrvatskoj bez ograničenja, bez obzira na to odakle dolaze, prenela je agencija Hina.

Foto: Tanjug AP/Andrew Matthews

GDE MOŽEMO DA PUTUJEMO?

Bez ograničenja: - Bosna i Hercegovina - Bugarska - Turska - Francuska - SAD - Češka - Španija - Luksemburg - Velika Britanija - Egipat - Tunis - Albanija

Obavezan negativan PCR test: - Grčka - Hrvatska - Severna Makedonija Obavezan karantin: - Nemačka - Mađarska - Slovenija - Italija

Zatvorene granice: - Crna Gora - Rumunija - Austrija - Švajcarska - Belgija - Holandija - Kina - Rusija - Brazil - Australija - Kanada - Izrael - Japan - Maroko

#Putovanja

#koronavirus