AKTUELNO

Danas je prvi radni dan od stupanja na snagu novog pravilnika, koji poslodavcima daje rok od 30 dana da donesu plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti.

Taj plan je "sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu", a Pravilnik je na snazi od 11. jula.

Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević naglasio je da je jako bitno da se radnici osećaju sigurno, da vide da neko brine o njima, kao i da postoji vrlo jasan plan kako da se spreči zaraza ukoliko do nje dođe, ali da je prvenstveno ideja da se do nje ne dođe.

- Pravilnik smo zajedno radili sa poslodavcima i sindikatima sa ciljem da tokom pandemije imamo veću bezbednost zaposlenih - rekao je Đorđević i dodao da je Ministarstvo za rad donelo mere istog dana.

Obaveza poslodavca, kako je rekao ministar, da se obezbede validne informacije za zaposlene, da prate mere koje predlažu Ministarstvo zdravlja i epidemiolozi i da se u skladu sa tim ponašaju.

Kako ministar kaže, nije poenta da se kažnjavaju ni poslodavci ni radnici, te da je dužnost inspekcije da bude savetodavna.

Foto: TV Pink Printscreen

- Važno je da taj plan ima algoritme po kojima će zaposleni da se ponašaju u slučaju pojave ili simptoma pojave korone ili bilo koje zarazne bolesti kako i na koji način se rešava ta sitruacija i kako se ponašaju zaposleni u toj situaciji - naglasio je Đorđević. On je naveo da postoji i lična odgovornost zaposlenih kako treba da se ponašaju.

Napominje da je želja ministarstva i države da bezbednost na radu budu na najvišem mogućem nivou, te da je zbog toga jako bitno da se ima stalna komunikacija i sa poslodavcima i sa sindikatima.

- Mi smo dan pre donošenja ovih mera i pravilnika imali sastanak sa Unijom poslodavaca i dogovorili smo se da zajednički nastavimo da radimo da pratimo i vidimo ima li prostora za njegovo unapređenje - istakao je Đorđević za Pink.

#Ministar Zoran Đorđević

#Zaposleni

#poslodavci

#pravlnik