AKTUELNO

Na Svetskom prvenstvu novinara skijaša održanom od 25. marta do 1. aprila u francuskom skijaškom centru Val Cenis učestvovala je i ekipa SCIJ Srbija (UNS).

Na 64. međunarodnom susretu novinara skijaša koje ima tradiciju održavanja od 1955. godine kada je i osnovan klub (SCIJ), srpsku reprezentaciju činili su kapiten Miljan Vitomirović (novinar RTV Pink), Marko Đurica (fotograf agencije Rojters) i Mirko Milićević (frilenser). Već prema tradiciji novinari iz celog sveta i ove godine u Val Cenisu takmičili su se u veleslalomu i nordijskom skijanju.

Foto: Pink.rs

Od 27 prijavljenih takmičara u kategoriji juniora Marko Đurica i Mirko Milićević zauzeli su u veleslalomu odlično 10. odnosno 11. mesto. U kategoriji seniora Miljan Vitomirović bio je nešto slabiji, 17. u jakoj konkurenciji, ali je zato u nordijskoj trci zauzeo odlično 11. mesto.

Juniori su bili nešto lošije plasirani u langlaufu, Đurica 11. a Milićević 14. ali je ukupno srpska reprezentacija ostvarila odličan rezultat. U kombinaciji Marko Đurica zauzeo je 8. mesto, Mirko Milićević bio je 10. a Miljan Vitomirović 14. što je jedan od najboljih rezultata srpske novinarske reprezentacije na ovim prvenstvima od 2007. godine.

Foto: Pink.rs

Na ovogodišnjem prvenstvu okupilo se 170 novinara iz 30 zemalja. Osim u skijaškim takmičenjima novinari su imali i u panel diskusije o aktuelnim temama kao što su održivi razvoj planinskih područja, sajber sigurnost, a ekskluzivno je predstavljena i kandidatura Pariza za Olimpijske igre 2024. godine.

Prvenstvo je održano u nepravedno zapostavljenom skijaškom centru Val Cenis u oblasti Morijen Savojskih Alpa u Francuskoj koji obuhvata pet sela. Samo skijalište smešteno između Lanslevilarda, Lanslebura i Terminjona, a u obližnjem Besansu je poznati francuski centar za nordijsko trčanje u kojem se održavaju i takmičenja u svetskom kupu, kao i u biatlonu.

Foto: Pink.rs

Za razliku od mnogo poznatijih centara poput Val Torensa, Val d’Izera i ostalih koji ostvaruju više od 2/3 noćenja turista u francuskoj zimskoj sezoni, Val Cenis je daleko mirnije mesto gde na 125 kilometara pista na visini od 1300 do 2800 metara svaki smučar i border može pronaći svoju stazu bez bojazni od gužve.

Ono na šta se meštani naročito ponose je očuvana priroda, bogatstvo šuma i veliko prostranstvo sa neuređenim stazama čiji dubok sneg privlači frirajdere iz celog sveta.

Svake godine se u okviru SCIJ susreta održava i takozvano Nacionalno veče na kojem svaka zemlja učesnica prikaže delić svoje gastronomije.

Foto: Pink.rs

Ovaj put štand srpske ekipe bio je više nego interesantan učesnicima, ali i domaćinima jer smo u zemlji sireva i vina, i nadaleko poznatog kulta kulinarstva, predstavili paletu kozjih sireva farme i mlekare "Karpe diem" koji nose oznaku "najbolje iz Srbije", kao i vrhunska vina vinarije "Virtus" sa podučja Požarevačkog vinogorja iz Mlavske regije.

Ali pravi hit bila je kombinacija sira "Kalispera" i "Ljutelle", slatko ljutog dip preliva Dejana Jovanovića iz Mačvanske Mitrovice, za koji se nadamo da će uskoro biti u redovnoj proizvodnji i da će takođe poneti oznaku za najbolji srpski proizvod.

Foto: Pink.rs

Iduće godine novinari skijaši će se okupiti u bugarskom skijaškom centru Pamporovo, a uz podršku sponzora nadamo se da će reprezentacija biti brojnija. M.Vitomirović

#Skijanje

#novinari

'