AKTUELNO

JKP „Gradska čistoća“ najoštrije osuđuje ponovno uništavanje gradske imovine tokom sinoćnjeg protesta na beogradskim ulicama, jer pričinjena šteta iznosi oko 12.000.000 dinara i moraće da bude plaćena novcem Beograđana.

JKP „Gradska čistoća“ podseća sve sugrađane da imovina ovog preduzeća ne pripada samo ovom preduzeću i Gradu Beogradu, već i svim žiteljima glavnog grada Srbije i apeluje na demonstrante da ne uništavaju svoju imovinu.

Tokom noći između 8. i 9. jula u Beogradu je uništen još veći broj sudova za odlaganje otpada, nego prve noći protesta, tako da je materijalna šteta znatno veća. Zapaljeno je i demolirano 43 džambo kontejnera, 53 klasičnih, metalnih kontejnera, 37 betonskih kanti za odlaganje sitnog otpada, tri reciklažna ostrva sastavljena od tri džambo kontejnera i 16 reciklažni setova, te procenjena materijalna šteta iznosi skoro 12.000.000 dinara.

Drugu noć zaredom, JKP „Gradska čistoća“ je moralo da povuče komunalne radnike sa drugih pogona da bi do jutra uspeli da očiste veliku i veoma zaprljanu površinu centra grada, kako bi saobraćaj i život u centru prestonice mogao normalno da funkcioniše. Na čišćenju velike količine smeća, koje su protestanti posle nereda ostavili za sobom na ulicama Beograda radilo je 26 komunalnih radnika koji su na teren izašli sat vremena pre ponoći i radili sve do 06.00 časova ujutro. Na raščišćavanju centra grada bilo je angažovano i devet transportnih vozila, četiri auto-čistilice, dva vozila za sakupljanje kontejnera, sedam auto-cisterni i jedna građevinska mašina. Komunalni radnici su gasili vatru u kontejnerima, sakupljali rasuto smeće po ulicama, uklonili demolirane sudove za odlaganje otpada i uklanjali staklo sa ulica i trotoara.

Drugi napad na radnike „Čistoće“ za nedelju dana

Noćas oko ponoći, u ulici Andrije Habuša na opštini Zemun, dva nepoznata muškarca su prvo verbalno, a onda i fizički napala radnike JKP „Gradska čistoća“ tokom obavljanja redovnog posla. Dok su radnici praznili sudove za odlaganje komunalnog otpada, dva nepoznata muškarca su im prišla i počela verbalno da ih vređaju. Da bi zaštitio svoje kolege reagovao je i vozač kamiona. Međutim, nakon verbalnog usledio je i fizički napad u kome su se dvojici muškaraca priključila još četvorica nepoznatih lica. Nepoznati napadači su radnike prvo gađali kamenicama, a potom više puta udarili drvenim motkama. Jedan komunalni radnik zadobio je teže povrede glave i ruke, pa je odvezen u Urgentni centar gde mu je pružena pomoć, dok je drugi radnik zadobio lakše povrede noge. Počinioci ovog napada su pobegli sa lica mesta, a policija je izašla lice mesta i obavila uviđaj. Ovo je drugi fizički napad na radnike „Čistoće“ za poslednjih sedam dana. Nažalost, skoro svakodnevno radnici doživljavaju verbalne napade i uvrede, a gotovo jednom mesečno dolazi i do težih fizičkih napada koji rezultiraju telesnim povredama.

#Demonstracija

#JKP Gradska Čistoća

#Napad

#huligani