AKTUELNO

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da zbog zaraze koronavirusom 31 maturant nije mogao da polaže prijemni ispit za upis na fakultete, koji će za njih biti organizovan u avgustu, a rezultati će se prihvatiti kao da su polagali u prvom roku.

- Ukoliko bude potrebno proširićemo kvote. U Srbiji imamo 100 fakulteta, to bi značilo da na svakom trećem proširimo za po jedno mesto - rekao je Šarčević za Novo jutro TV Pink.

Ministar je naveo da je u planu izmena Zakona o visokom obrazovanju kako bi se omogućilo da studenti mogu da polažu ispite onlajn.

- Ako se skupština konstituiše za mesec dana imamo vremena da se do septembra urade brze pripreme za izmenu Zakona o visokom, koji bi regulisao polaganje ispita onlajn - naveo je Šarčević.

On je ponovio da se za novu školsku godinu priprema više scenarija, kako će se raditi u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Već se snimaju časovi za onlajn nastavu, ali je Šarčević više za kombinovani model, da đaci malo idu u školu, malo da se radi onlajn nastava na daljinu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Krenuli smo da snimamo časove, radimo po svim školskim upravama. Mislim da je bolje da kombinujemo, da nastava bude malo u školi, malo na daljinu. Taj kombinovani model je komplikovaniji za organizaciju, ali je bolji za đake - rekao je Šarčević.

Šarčević, koji je juče razgovarao sa studentima, kaže da oni ostaju u Beogradu tokom leta i da je postojala dinamika koja je trebala da zadovolji potrebe netipičnog leta i netipičnih rokova.

- Već je aprilski rok bio proklizao, pa smo njega uspeli da ubacimo pred kraj maja, početak juna. Već su mere bile relaksirane svuda u Evropi, pa i u Srbiji. Uz saglasnost Kriznog štaba hteli smo da radimo sa Studentskim domovima, ali ograničenog kapaciteta - kazao je Šarčević.

Kako kaže, mere koje su i tada postojale imale su za cilj da se vodi računa o zdravlju.

#Mladen Šarčević

#Obrazovanje

#Studenti