AKTUELNO

Treba da naučimo da živimo sa maskama i rukavicama. Lakše je dati 50 dinara za masku, nego 5.000 za kaznu. Mi smo zaboravili na preporuke, rekao je Stanković za TV Pink.

Drugi nalet korone u Srbiji je uzeo maha. Jučerašnji podaci pokazuju da je na koronavirus testirano 5.030, od čega su 302 osobe pozitivne, a još pet je preminulo. Manji je broj preminulih sada u poređenju sa podacima od pre tri dana kada je broj preminulih dostigao maksimum, čak jedanaest osoba je tada umrlo od posledica ovog virusa.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je za Novo jutro TV Pink da je jedini spas u borbi sa virosom COVID-19 vakcina, koja je još uvek neizvesna.

- Jedini lek je vakcina. Mislim da je zato izvesno da ćemo živeti sa ovim virusom još neko vreme, a maske i rukavice postaće deo svakodnevnog života. Čini mi se da svako od nas treba da podigne lestvicu opreza – smatra Stanković.

Foto: TV Pink Printscreen

Inače, u Beogradu, u kome je proglašena vanredna situacija zbog širenja koronavirusa, od danas je obavezno nošenje zaštitne maske u javnom prevozu, a Stanković smatra da Beorađani ovo moraju da shvate kao poruku države da je i dalje na snazi borba sa virusom.

- To je opomena države zbog visokog stepena nediscipline. Bolje da kažnjavate ljude ukoliko ne žele da se pridržavaju mera. Lakše je dati 50 dinara za masku, nego 5.000 za kaznu. Mi smo zaboravili na preporuke. Sve ovo se dešavala jer smo mi jednim delom zaborvili na preporuke. Pušteni su kafići, stadioni i kafane – objašnjava Stanković.

Urednik Srpskog Telegrafa Dražen Ostojić kaže da se nada da je epidemija dostigla vrhunac u borbi sa koronom, i da će kriva koja pokazue broj smrtnih slučajeva polako početi da pada.

- Pre nekoliko dana je bio rekordan broj od 11 preminulih od korone, sada se ta brojka smanjuje i nadam se da će se nastaviti tim intezitetom – smatra Ostojić.

Stanković smatra da država ne krije brojke oko korone, i da je sve jako transparentno.

- Država ne krije ništa, pogledajte kakve su brojke u svetu, naročito onde gde počinje turistička sezona – objašnajva on.

Ostojić isitče da se u regionu vodi ozbiljna kapmanja usmerana protiv predsednika Vučića, ali i američkog predsednika Donalda Trampa, a da je upravo virus glavno oružje. Neki strani mediji napadaju dvojicu predsednika da u njihovim zemljama postoji veći broj zaraženih kovidom, a Ostojić to objašnajva tako što se dvojica predsednika ne libe da predstave prave podatke javnosti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Naravno kada se testira veliki broj ljudi da ima više zaraženih, jedno bez drugog ne može. Zbog toga napadaju i Vučića i Trampa, naročito u Hrvatskoj – smatra Ostojić.

Stanković kaže da je odgovornost na svakome, i da ne treba ozbiljno shvatiti napade pojedinaca koji na društvenim mrežama napadaju aktuelnu vlast zbog trenutne situacije sa kovidom u Srbiji.

- Ne može predsendik Srbije ili bilo ko u političkom rukovodstvu da bude odgovoran za to. Ne može predsendik Srbije da bude suštinski odgovoran za nešto što je nastalo u fabrici prirode – kaže Stanković isitčući da je u prvom naletu korone držva reagovala efikasno.

-Evo i sada već imamo organizovano kovid bolnice. Već se razmišlja šta dalje da se radi. U Novom Pazaru je bilo kritično, ali država radi da to popravi. Postoji i deo socijalne odgovornosti, ne treba sve politizovati – smatra Stanković.

#Dejan Vuk Stanković

#Dražen Ostojić

#koronavirus