AKTUELNO

Kolona vozila na jedinom otvorenom prelazu Kulata-Prohamonas juče bila duga skoro 14 kilometara.

Putovanje u Grčku svakim danom pretvara se u sve veću noćnu moru! Na jedinom otvorenom graničnom prelazu prema Grčkoj Kulata-Promahonas srpski turisti su juče čekali punih 13 sati da bi prešli granicu!Kolona automobila na prelazu bila je duža od 13 kilometara.

- Čekamo u koloni oko dva sata i za to vreme smo se pomerili jedva dva kilometra, a red ispred nas je nepregledan, sigurno ima 13 kilometara! - ispričao je Kristijan Provodovski, koji je krenuo sa porodicom u Grčku na letovanje.

Kako je dodao, svi putnici su ljuti, iznureni i nervozni od čekanja, a pritom im niko i ne govori zašto se toliko čeka za ulazak u Grčku!

- Uspeo sam da nađem nekog policajca, koji mi je rekao da carinici proveravaju sve ljude bez kju ar koda, pa sada zato moraju ručno da popunjavaju formular. Da sam znao da će biti ovako, od Sofije bih produžio pravo u Sunčev breg, ne bi mi na pamet palo da idem u Grčku - napominje ovaj očajni putnik.

Nadležni kažu da je haos koji je nastao na prelazu Kulata-Promahonas verovatno izazvan time što nisu svi imali ispunjen potreban formular, ali i time što je i dalje uskraćeno da se u Grčku ulazi preko Evzonija.Moguće je da ima ljudi koji nisu popunili formular pre polaska, a to je trebalo uraditi 48 sati pre puta, i da su onda morali to da urade na samoj granici. U tom slučaju putnici su sami krivi. Ali da Grci nisu zatvorili prelaz Evzoni, uprkos svim problemima prelaz Promahonas ne bi bio toliko zakrčen.

Grci procenjuju da je epidemiološka situacija u Severnoj Makedoniji, Turskoj i Albaniji loša, pa su želeli da zaustave ulazak turista iz tih zemalja, što je onda zakačilo i nas. Poslednja informacija je da će taj prelaz za sve biti pušten 15. jula.Podsetimo, iako je u sredu nakratko bio otvoren pa zatvoren granični prelaz Evzoni između Severne Makedonije i Grčke, Srbi i dalje u Grčku mogu da putuju samo preko Bugarske, pa je prelaz Kulata-Promahonas najopterećeniji. Evzoni će ostati zatvoren do 15. jula, kada će opet biti razmatrano da li će se ovaj prelaz otvoriti za naše turiste.

#Granica

#Letovanje