AKTUELNO

Predsednik Srbije najavio oštrije mere u borbi protiv korone. Ukoliko one ne daju razultate, za četiri dana moguće je zatvaranje Beograda.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Beogradu koji je postao novo žarište korona virusa, Vlada Srbije danas će usvojiti nove mere, najavio je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pravila kojih ćemo morati da se pridržavamo podsećaju na ona koja su važila za vreme vanrednog stanja, a u slučaju da ih ne poštujemo, spremne su i kazne.

Takođe, postoji i rizik od "zatvaranja Beograda" ukoliko mere koje sada stupaju na snagu ne budu dale očekivane rezultate.

Foto: Tanjug/Darko Vojinović

Nošenje maski obavezno

Od ponedeljka počeće naplaćivanje kazni za one koji u prevozu i tržnim centrima ne nose maske. Te kazne će, rekao je Vučić, biti oko pet ili šest hiljada dinara.

- Ako neko želi, ima pravo da bude neodgovoran za sebe, ali nema pravo da bude neodgovoran za druge. Ako si neodgovoran za druge, onda ćeš za to da platiš - poručio je predsednik države.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ograničeno radno vreme kafića i klubova

Vlada Srbije danas bi trebalo da usvoji i nova pravila za rad noćnih klobova, splavova i kafića bez bašti u Beogradu. Naime, kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uvodi se njihovo ograničenje rada od 23 časa do 6 ujutru i to na dve nedelje.

Takođe, uvode se ograničenja za broj učesnika javnih skupova u zatvorenom na sto, uz maske, i pet stotina na otvorenom.

Boravak u studentskim domovima

Kao jednu od mera u suzbijanju širenja korona virusa, Vučić je tokom gostovanja na Javnom servisu najavio zatvaranje studentskih domova. Bilo bi to drugo iseljavanje akademaca iz studentskih domova za nekoliko meseci - prvi put studenti su morali da napuste domove kada je u državi bilo proglašeno vanredno stanje.

Ali, neposredno po završetku emisije, u razgovoru sa predstavnicima studenata Vučić je postigao dogovor da akademci ipak ostanu u studentskim domovima, ali uz posebne epidemiološke mere.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Mere, osim za maske i studentske domove, danas treba da donese Vlada Srbije.

A u koliko one ne budu dovoljne, biće i drugih, najavio je Vučić.

- Ukoliko ove mere za nekoliko dana ne budu dale rezultate, uvešćemo nove mere, pa i zatvaranje Beograda - istakao je Vučić.

U Beogradu je 82,5 odsto zaraženih, svi drugi brojevi su pod kotnrolom i to je manje ili više očekivano uobičajeno, problem je situacija u Beogradu. Beograd je 22,7 odsto ukupnog stanovništva Rebpulike Srbije, a imate 82,5 odsto zaraženih, jasno je da je Beograd žarište", rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Beograd

#koronavirus

#mere