AKTUELNO

Virus je i dalje nepoznanica za naučni svet, ali smo očekivali da se vrati, jer on ne nestaje tek tako. Postoje razni modeli borbe sa epidemijom koronavirusa i od toga može da zavisi epilog cele priče, rekao je Nestorović za emisiju Pravac.

Prema poslednjim podacima, od posledica koronavirusa u poslednja 24 sata preminulo je 4 osobe. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 281. Podaci kažuda je u poslednja 24 časa procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih na koronavirus je 3,29 odsto.

Drugi talas COVID-19 itekako se oseća u Srbiji, a dr Branimir Nestorović za emisiju Pravac koja se emituje na Pink 3 kanalu kaže da je to i očekivano.

-Ovaj talas je očekivan. Postoje razni modeli borbe sa epidemijom koronavirusa i od toga može da zavisi epilog cele priče. Na primer, u Švedskoj je bio zastupljen najbrutalniji model borne sa COVID-19. Po njima ništa ne radite, pustite da umre veliki broj ljudi i sve brzo prođe. Međutim, mi idemo po četvrtom modelu, imali smo zaravnjivanje krive u jednom momentu, međutim veliki broj nije preležalo infekciju. Kada smo se otključali, jedan broj se inficiralo i to je očekivano – kaže Nestorovićdodajući da je ljudima bilo teško da sede u karantinu za prethodna dva meseca.

Foto: TV Pink Printscreen

Nestorović kaže da ga povratak visusa nije iznenadio, ali naglašva da ono što ga je zateklo je, kako kaže, sturktura oboljevanja.

-Jutros su Šveđani objavili svoje podatke i procentat smrtnosti kod mladih je tamo jako mali, većina umrlih je bila preko 70 godina. Očekivao sam tako nešto i kod nas. Međutim, ovaj naš trend je blizak Indiji, gde su mladi počeli da oboljevaju. To nema nikakve veze koliko je zemlja razvijena – rekao je Nestorović.

Objašnajva da je virus i dalje nepoznanica za naučni svet, ali da i dalje važi činjenica da je jako sličan virusu HIV.

-Prvo napada imune ćelije, prvo njih pobije i onda ide na najslabiju kariku. Tu ima sličnosti sa HIV-om. Međutim, i dalje je nepoznanica i stvara velike probleme – objašnajva Nestorović i kaže da su mnogi naučni radovi o ovom virusu povučeni upravo zbog, kaže, ogromnog pritiska javnosti i sturke.

Foto: Tanjug AP/Dmitri Lovetsky

Kako objašnjva, sada se postavlja i pitanje da li je virus i nastao u Vuhanu i koliko je mutirao dok je stigao do Evrope.

-Neki kažu da je virus editovan, a to znači da se virus menja. Više se ne pominje virus iz Vuhana. Tamo je bio tip A, ovaj koji je ovde je tip B, u Americi i Italiji je tip C. Nije svuda sve isto – kaže.

Foto: Tanjug AP/Ng Han Guan

Nestorović je ukazao i na spekulacije da se zapravo virus prvi put javio u Americi tokom zime, ali da se o tome nije pričalo. 

-Znamo da pojavio još u decembru u Americi. Kada je počelo ono prepucavanje između Amerikanca i Kineza, onda je na konferenicji za novinare kineski novinar je pitao američkog sekretara za zdravstvo da li bi dozvolili da otikopaju ljude koji su u Americi umrli od gripa tokom zime i da se dokaže da su bili zaraženi koronavirusom. To onda ruši koncepciju da je to nastalo u Vuhanu – objašnjava Nestorović.

#Branimir Nestorović

#Emisija Pravac

#koronavirus