AKTUELNO

Vlada Srbije pokrenuće postupak ispitivanja koje treba da utvrdi da li se u Srbiju prekomerno uvozi građevinski rebrasti betonski čelik, što može da dovede do ozbiljne štete u domaćoj industriji.

Ovom odlukom, koja je objavljena u Službenom glasniku, pokreće se postupak ispitivanja za uvođenje mera za zaštitu od prekomernog uvoza rebrastog betonskog čelika u šipkama, a na zahtev firme iz Sremske Mitrovice koja je jedini proizvođač ovog proizvoda u zemlji.

"Domaća industrija je dostavila dovoljno dokaza Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija da se uvoz posmatranog proizvoda u Republiku Srbiju ubrzano povećava u apsolutnim i relativnim vrednostima u odnosu na domaću proizvodnju, što predstavlja pretnju od ozbiljne štete domaćoj industriji...", navodi se u odluci.

Uvoz ovog građevinskog materijala se povećao, kako se navodi, usled nepredviđenih okolnosti, a naročito zbog trgovinskih mera koje kontinuirano donosi veliki broj zemalja, što dodatno stvara opasnost za preusmeravanje trgovinskih tokova prema Srbiji, kao alternativnom tržištu.

Najviše se uvozio iz Bosne i Hercegovine i Grčke, a u 2018. i 2019. godini je došlo do naglog porasta uvoza iz Belorusije, kao i iz Turske.

Uvoz ovih čeličnih šipki je kontinuirano rastao i u 2019. godini, a u odnosu na 2015. godinu zabeležen je rast uvoza za 46,88 procenata.

Nadležni su primetili nagli i iznenadni rast uvoza posebno iz Belorusije u prošloj godini u odnosu na 2016., za 780,35 odsto.
Iz Turske je prošle godine, u odnosu na 2015., taj rast čak 4482,65 posto.

"Potrošnja betonskog čelika u Srbiji kontinuirano se povećava, ali se udeo domaćeg proizvođača i pored velikih investicija održava na približno istom nivou, umesto da raste, pa su od povećane tražnje znatno veću korist imali uvoznici", navodi se u dokumentu.

Zalihe domaćeg proizvoda su u stalnom porastu, a od 2017. do 2019. godine zabeležen je, kaže se, enormni porast u apsolutnom iznosu za 437,4 procenata, što prema oceni nadležnih, ukazuje na nemogućnost izvoza na tradicionalna tržišta, otežanu prodaju na domaćem tržištu i veliku opasnost od nastanka ozbiljne štete za domaćeg proizvođača.

Uvozna cena čeličnih rebrastih šipki iz Turske i Belorusije značajno je niža u odnosu na ostale cene iz uvoza i cenu domaćeg proizvođača iz Sremske Mitrovice, koji je radi ocuvanja tržišnog udela morao da smanjuje svoju prodajnu cenu, što je, uz povećanje troškova prodate robe, dovelo do pada profitabilnosti...

Ministarstvo će, ako utvrdi postojanje povećanja uvoza, predložiti da se uvedu odgovarajuće mere za otklanjanje ozbiljne štete, kaže se u dokumentu.

#Srbija

#uvoz

#čelik